Αύξηση θερμοκρασίας στην Ελλάδα κατά 1.5 βαθμό τα τελευταία 30 χρόνια

Αύξηση θερμοκρασίας στην Ελλάδα κατά 1.5 βαθμό τα τελευταία 30 χρόνια

Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 °C τα τελευταία 30 χρόνια, όπως επιβεβαιώνουν οι μελέτες κλιματολογικών οργανισμών. Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στη βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές όπως Θεσσαλονίκη και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο συνδυασμός των παρατεταμένων περιόδων καύσωνα και της μείωσης των βροχοπτώσεων έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα πραγματικό hotspot της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την θερμοκρασία, αλλά έχει επηρεάσει επίσης την ελληνική αγροτική παραγωγή, τις υδατοταμιεύσεις και την βιοποικιλότητα.

Οι διαταραγμένοι καιροί προκαλούν αλλαγές στα οικοσυστήματα, απειλώντας την πανίδα και χλωρίδα της χώρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή κλιματολογίας Δρ. Νικόλαο Μιχαλόπουλο, "οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ολοφάνερες στη χώρα μας. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να λάβουν μέτρα για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα". Οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας άμεσες και συντονισμένες δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα αποτελεί μόνο μία πτυχή του παγκόσμιου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, υποδεικνύοντας την ανάγκη για δράση και προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image