Δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη καθυστερεί τη γήρανση

Δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη καθυστερεί τη γήρανση
Η μετφορμίνη, ένα φάρμακο για τον διαβήτη, επιβράδυνε τη διαδικασία γήρανσης σε αρσενικές μαϊμούδες και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καθυστέρηση των αρνητικών επιπτώσεων της γήρανσης στο σώμα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, που έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, η χορήγηση μετφορμίνης προκάλεσε αύξηση της αντοχής και βελτίωση της γενικής υγείας των ζώων.

Η μετφορμίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους, έχει πλέον αναδειχθεί ως ένα πιθανό μέσο για την επιβράδυνση της γήρανσης. Ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα στους ανθρώπους θα πρέπει να εξεταστούν μέσω κλινικών δοκιμών για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα που παρατηρήθηκαν στα ζώα.

Ειδικότερα, τονίζεται η ανάγκη για περαιτέρω μελέτη προκειμένου να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ της μετφορμίνης και της βελτίωσης της μακροζωίας. Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δρ. Τζέιμς Σμιθ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας πιστεύει ότι η μετφορμίνη μπορεί να επηρεάσει θετικά διάφορους βιοχημικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη γήρανση. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες προοπτικές για βελτίωση στη διαχείριση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στη Journal of Clinical Investigation, επισημαίνει τη σημασία της συνέχισης της έρευνας για να διευκρινιστεί πώς τα φάρμακα για τον διαβήτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση και την καταπολέμηση της γήρανσης. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν οι κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για νέα στρατηγική στη γηριατρική φροντίδα. 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image