Προσοχή - Απάτη μέσω email: Προσποιούνται τους αστυνομικούς και κατηγορούν πολίτες για εγκλήματα

Προσοχή - Απάτη μέσω email: Προσποιούνται τους αστυνομικούς και κατηγορούν πολίτες για εγκλήματα

Οι επιτήδειοι βρήκαν έναν νέο τρόπο να εξαπατούν τους πολίτες μέσω ηλεκτρονικής απάτης. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και το λογότυπό της, καθώς και επιγραφή του Αρείου Πάγου, αποστέλλουν email σε ανυποψίαστους πολίτες. Στα email αυτά, οι δράστες κατηγορούν τους παραλήπτες για διάφορα εγκλήματα και προσπαθούν να τους πείσουν να αποκαλύψουν προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Το μοτίβο της απάτης περιλαμβάνει την αποστολή ψευδών μηνυμάτων, όπου οι πολίτες ενημερώνονται ότι εναντίον τους υπάρχουν κατηγορίες για συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες όπως ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών.

Στη συνέχεια, οι δράστες ζητούν από τα θύματα να απαντήσουν και να παράσχουν προσωπικά στοιχεία, πρωτίστως οικονομικής φύσης, με το πρόσχημα της "ανάκρισης". Η Ομάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με πληροφορίες που τους ζητούνται μέσω email. Εάν λάβετε τέτοιο μήνυμα, η καλύτερη πρακτική είναι να μην απαντήσετε και να διαγράψετε το email. Επίσης, σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, απευθυνθείτε αμέσως στις αρχές. Οι αρμόδιες αρχές τονίζουν ότι ποτέ δεν θα επικοινωνήσουν με πολίτες μέσω email για να τους κατηγορήσουν για εγκλήματα και να ζητήσουν προσωπικές πληροφορίες. Η ασφάλεια των ατομικών δεδομένων είναι υψίστης σημασίας και η επαγρύπνηση αποτελεί την καλύτερη άμυνα κατά των απατεώνων.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image