Ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση στην Ελλάδα

Ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση στην Ελλάδα

Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, σημειώνοντας τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σχεδόν του αιώνα. Η πληθυσμιακή κατάρρευση εγείρει ανησυχία και προκαλεί απελπισία στους νέους της χώρας. Με το δημογραφικό πρόβλημα να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα, η ελληνική κοινωνία αναζητά επειγόντως λύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, η δραματική πτώση των γεννήσεων αποδίδεται σε συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία αλλά και η έλλειψη υποστήριξης για νέες οικογένειες, φαίνεται να αποθαρρύνουν τους νέους από το να αποκτήσουν παιδιά. Οι νέοι της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης, νιώθουν ανίσχυροι και απογοητευμένοι. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάνει ένα σημαντικό κομμάτι της δυναμικής και ταλαντούχας γενιάς της. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης.

Προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, πολιτικές που υποστηρίζουν την εξισορρόπηση εργασίας-προσωπικής ζωής και κίνητρα για την απόκτηση παιδιών είναι μερικές από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Η σταθερή μείωση του πληθυσμού έχει σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδας, ενώ καθιστά την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική δράση πιο επιτακτική από ποτέ.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image