Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες

Η 88η ΔΕΘ έγινε φέτος εστία προβληματισμού για τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και τις ιδιαίτερες συνέπειες αυτής στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, όπου συμμετείχαν τόσο ειδικοί επιστήμονες όσο και κοινωνιολόγοι, αναδείχθηκε η ανησυχητική διαπίστωση ότι η πιθανότητα να χάσει τη ζωή της μια γυναίκα κατά τη διάρκεια ενός βίαιου φαινομένου που οφείλεται στην κλιματική κρίση, είναι 14 φορές μεγαλύτερη από ότι για έναν άντρα. Η συγκεκριμένη στατιστική αναδείχθηκε από την επιστήμονα Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία επεσήμανε ότι οι κοινωνικές ανισότητες επιδεινώνουν τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης για τις γυναίκες, καθώς περιορίζουν τις δυνατότητες προστασίας και αντίδρασής τους σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες βρίσκονται συχνά σε πιο ευάλωτες θέσεις, είτε επειδή έχουν λιγότερες οικονομικές δυνατότητες είτε επειδή συμμετέχουν λιγότερο σε διαδικασίες λήψεις αποφάσεων. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη εκπαίδευσης και πληροφόρησης για τις διαδικασίες εκκένωσης και διαχείρισης κρίσεων που συχνά στοιχίζει ζωές. Η Έλενα Κωνσταντίνου, κοινωνιολόγος, πρόσθεσε ότι η κλιματική κρίση εντείνει τις υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: «Οι γυναίκες, και κυρίως οι μητέρες, συχνά αναλαμβάνουν την ευθύνη φροντίδας άλλων, κάνοντάς τις ακόμα πιο ευάλωτες». 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image