Το ιστορικό δημοψήφισμα του 2015: Από το «Όχι» στο «Ναι»

Το ιστορικό δημοψήφισμα του 2015: Από το «Όχι» στο «Ναι»

Το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα πέρασε μια από τις πιο δραματικές στιγμές στην πρόσφατη ιστορία της. Το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 5 Ιουλίου υπό την καθοδήγηση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με σκοπό την απόφαση του λαού να αποδεχθεί ή να απορρίψει τις προτάσεις των θεσμών για συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό με το 61,31% των ψηφοφόρων να λένε Όχι. Ωστόσο, αντί να σηματοδοτεί την αρχή μιας γενναίας νέας πορείας, το «Όχι» μετατράπηκε γρήγορα σε «Ναι» καθώς ξεκίνησαν δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αυτό το δημοψήφισμα αποκάλυψε τις τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές αντιφάσεις μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας, αντί να σεβαστεί το αποτέλεσμα, επέλεξε να συμφωνήσει με τους δανειστές για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, που περιλάμβανε αυστηρότερα μέτρα λιτότητας. Αυτή η απόφαση προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις και πολιτικές αναταράξεις, με πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρούν από το κόμμα. Η μετατροπή του «Όχι» σε «Ναι» προκάλεσε έναν έντονο δημόσιο διάλογο για τη δημοκρατία, την κυριαρχία και τις πολιτικές επιλογές της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή υπό τις συνθήκες, εντούτοις, η αίσθηση προδοσίας από πολλούς πολίτες ήταν και παραμένει έντονη.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image