Φετουλάχ Γκιουλέν: Πέθανε στα 86 ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν

Φετουλάχ Γκιουλέν: Πέθανε στα 86 ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν

Η ανακοίνωση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν σε ηλικία 86 ετών έφερε στο προσκήνιο τη δυναμική του ρόλου του ως πνευματικός και πολιτικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί κεντρική φιγούρα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, με τη ζωή και τη δράση του να έχουν συνδεθεί στενά με την αντιπαλότητά του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επιρροή του Γκιουλέν χτίστηκε μέσα από ένα δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κοινωνικών δομών, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως το κίνημα Γκιουλέν.

Η δράση του Γκιουλέν αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τον Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγόρησε για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών υφίσταντο εντάσεις, οδηγώντας σε έναν παρατεταμένο πόλεμο λέξεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων. Το κίνημα του Γκιουλέν θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ο ίδιος ζούσε εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια της ζωής του. 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image