Αύξηση θανάτων από εγκεφαλικό λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υψηλών θερμοκρασιών

Αύξηση θανάτων από εγκεφαλικό λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υψηλών θερμοκρασιών
Τα τελευταία 30 χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη άνοδος στον αριθμό των ατόμων που παθαίνουν νέο εγκεφαλικό, πεθαίνουν από αυτό ή παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Μελέτες δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά σε αστικά κέντρα με βεβαρημένη κυκλοφορία και βιομηχανικές δραστηριότητες, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η εισπνοή μικροσωματιδίων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.
 
Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έχουν αποδειχθεί επιβαρυντικός παράγοντας για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να επηρεάσουν την πίεση του αίματος και να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Κουτσούκο, η πρόληψη είναι κλειδί για τη μείωση των κινδύνων. Ενθαρρύνει τη χρήση προστατευτικών μέτρων όπως η μείωση της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η βελτίωση της ποιότητας του αέρα. 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image