Η Κύπρος σε κίνδυνο από τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

Η Κύπρος σε κίνδυνο από τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

Η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν έχει προκαλέσει ανησυχίες για την πιθανή εμπλοκή της Κύπρου στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στη «Ζούγκλα», αναλύει τις παραμέτρους αυτής της διπλωματικής κρίσης, επισημαίνοντας τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δυναμική των συμμαχιών στην περιοχή. Η Συρία και ο Λίβανος παραμένουν κεντρικοί παίκτες στην εξέλιξη των γεγονότων, ενώ η Χεζμπολάχ αποτελεί εν δυνάμει παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και η ενεργειακή της σημασία αυξάνουν τον κίνδυνο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βρεθεί στη μέση αυτής της σύγκρουσης. Η Στρατιωτική βάση στην περιοχή της Λάρνακας βρίσκεται υπό αφορμή λόγω της στρατηγικής συνεργασίας με τις δυτικές δυνάμεις. Ο καθηγητής Μάζης προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια εμπλοκή στην εσωτερική πολιτική σταθερότητα της Κύπρου και τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image