Η εθνικότητα του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύπτεται μέσω DNA τεστ

Η εθνικότητα του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύπτεται μέσω DNA τεστ

Η καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, του διάσημου εξερευνητή του 15ου αιώνα, αποτέλεσε για χρόνια αντικείμενο μυστήριου και συζήτησης. Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων έριξε φως στο θέμα αυτό μέσα από ανάλυση DNA που πραγματοποιήθηκε σε δείγματα που ανακαλύφθηκαν στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης. Οι νέες αυτές εξελίξεις έρχονται μετά από πολυετή προσπάθεια των ερευνητών να προσδιορίσουν τις ρίζες του Κολόμβου με βεβαιότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την εθνικότητα του Κολόμβου, λύνοντας έτσι ένα αίνιγμα που παρέμεινε άλυτο για πολλούς αιώνες.

Ο εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Σεφαραδίτης Εβραίος από τη Δυτική Ευρώπη, δήλωσαν Ισπανοί επιστήμονες το Σάββατο, αφού ανέλυσαν DNA για να αντιμετωπίσουν ένα μυστήριο αιώνων.

Αρκετές χώρες έχουν διαφωνήσει για την προέλευση και τον τελικό τόπο ταφής της διχαστικής φιγούρας που ηγήθηκε αποστολών που χρηματοδοτήθηκαν από την Ισπανία από τη δεκαετία του 1490 και μετά, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αμερικής.

Πολλοί ιστορικοί αμφισβήτησαν την παραδοσιακή θεωρία ότι ο Κολόμβος καταγόταν από τη Γένοβα της Ιταλίας. Άλλες θεωρίες κυμαίνονται από το ότι είναι Ισπανοεβραίος ή Έλληνας, μέχρι Βάσκος, Πορτογάλος ή Βρετανός.

Για να λύσουν το μυστήριο, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα 22 ετών, με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε, δοκιμάζοντας μικροσκοπικά δείγματα λειψάνων που ήταν θαμμένα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, που εδώ και καιρό χαρακτηριζόταν από τις αρχές ως η τελευταία ανάπαυση του Κολόμβου, αν και υπήρχαν αντίπαλοι ισχυρισμοί.

Η πρωτοβουλία για την ανακάλυψη αυτή ξεκίνησε από Ισπανούς ερευνητές που εξέτασαν τα οστά του διάσημου εξερευνητή, συνδυάζοντας τεχνολογίες αιχμής με μεθόδους γενετικής ανάλυσης. Η συγκέντρωση των δειγμάτων και η λεπτομερής μελέτη τους αποτέλεσαν μια πρόκληση, αλλά τα αποτελέσματα προσφέρουν πλέον μια καθαρή απάντηση στο ζήτημα της καταγωγής. Η αποκάλυψη αυτή παρέχει μια νέα προοπτική στην κατανόηση της ζωής και του έργου του Κολόμβου, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τη σχέση του με την Ισπανία, την οποία είχε υπηρετήσει ως ναύαρχος και κυβερνήτης των Ινδιών. 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image