Η πραγματικότητα της «νέας Μέσης Ανατολής» που ξέφυγε από τη φαντασία του Νετανιάχου

Η πραγματικότητα της «νέας Μέσης Ανατολής» που ξέφυγε από τη φαντασία του Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οραματίστηκε μια νέα Μέση Ανατολή, μια περιοχή όπου η συνεργασία και η ειρηνική συνύπαρξη θα έπαιζαν κεντρικό ρόλο. Όμως, όπως επισημαίνει ο ερευνητής Σάνσομ Μίλτον, η πραγματικότητα δεν ευθυγραμμίζεται με αυτήν τη φιλοδοξία. Βασικό αγκάθι παραμένει το ζήτημα της Παλαιστίνης, που αγνοείται από τα διεθνή φόρα, δημιουργώντας σημαντικές τριβές. Η Δύση, με τις πολιτικές της, δημιουργεί δυο μέτρα και δυο σταθμά στην περιοχή. Υποστηρίζοντας συχνά τους ισχυρούς παίχτες στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, οι δυτικές κυβερνήσεις αφήνουν στο περιθώριο τις φωνές εκείνων που αγωνίζονται για δικαιοσύνη και ισότητα.

Το αποτέλεσμα είναι μια έκρηξη των αντιθέσεων που κάνει πιο δύσκολο το εγχείρημα της ειρηνικής συνύπαρξης. Ο ρόλος του Νετανιάχου ως κεντρικού παίκτη στην πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής είναι αναμφισβήτητος. Ωστόσο, η αδυναμία του να επιλύσει το παλαιστινιακό ζήτημα αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, η "νέα" Μέση Ανατολή παραμένει πιο πολωμένη και συγκρουσιακή από ποτέ, αψηφώντας τις ελπίδες για αλλαγή. 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image