Σεισμοί: Πού σημειώνονται και τι τους προκαλεί

Σεισμοί: Πού σημειώνονται και τι τους προκαλεί

Οι σεισμοί αποτελούν ένα από τα πιο καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, αλλά συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι περισσότεροι σεισμοί σημειώνονται κατά μήκος της σεισμικής ζώνης του Πυρογενούς Δακτυλίου, ένας γεωλογικός δακτύλιος που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία και η Χιλή είναι συχνά θύματα ισχυρών σεισμών. Οι σεισμοί προκαλούνται από την ανακούφιση της πίεσης που συσσωρεύεται στα ρήγματα της γης όταν οι τεκτονικές πλάκες συγκρούονται, απομακρύνονται ή ολισθαίνουν παράλληλα μεταξύ τους.

Αυτές οι κινήσεις δεν είναι πάντοτε αισθητές, αλλά όταν είναι, μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Συχνά η ένταση των σεισμών μετράται με την κλίμακα Ρίχτερ, η οποία παρέχει μια αριθμητική αξία της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τον σεισμό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε βασικά μέτρα προστασίας, όπως το να στεκόμαστε μακριά από παράθυρα και να προστατευόμαστε κάτω από ανθεκτικά έπιπλα. Η παρακολούθηση των σεισμών και η σεισμολογία αποτελούν καθοριστικά εργαλεία για την πρόγνωση και την κατανόηση των σεισμών. 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image