Πρόληψη άνοιας: Πώς το 45% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί

Πρόληψη άνοιας: Πώς το 45% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί

Η Δρ. Παρασκευή Σακκά αναφέρει ότι σχεδόν το 45% των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί, εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ωστόσο, στη χώρα μας, η άνοια εξακολουθεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία, παρότι η νόσος αφορά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, είτε ως ασθενείς, είτε ως φροντιστές. Η Δρ. Σακκά εκπροσωπεί την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και υπογραμμίζει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση και δράσεις πρόληψης. Η έγκαιρη διάγνωση και η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Επιπλέον, η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής, η τακτική σωματική άσκηση και η πνευματική δραστηριότητα αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου. Παρά την σοβαρότητα της κατάστασης, η άνοια παραμένει στη σκιά άλλων προτεραιοτήτων της δημόσιας υγείας. Είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η ένταξή της στην επίσημη ατζέντα της υγείας. Οι ειδικοί, όπως η Δρ. Σακκά, τονίζουν την ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση και υποστήριξη των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Μέσω της ενημέρωσης και της προληπτικής ιατρικής, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την άνοια και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image