Κάπνισμα: Η μέση ηλικία των καπνιστών μειώνεται ανησυχητικά

Κάπνισμα: Η μέση ηλικία των καπνιστών μειώνεται ανησυχητικά

Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτων παγκοσμίως, και τα πιο πρόσφατα δεδομένα αναδεικνύουν μία παραπάνω ανησυχητική τάση: η μέση ηλικία των καπνιστών μειώνεται συνεχώς. Τα νέα στοιχεία προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, καθώς η νεολαία φαίνεται να προσέρχεται στον επικίνδυνο κόσμο της νικοτίνης νωρίτερα από ποτέ. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που διεξήχθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), παρατηρείται μία αύξηση των νεαρότερων ηλικιακών ομάδων που διαμορφώνουν την κύρια ηλικία της επίκτησης αυτής της συνήθειας. Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική και στην Ελλάδα, όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι μία αυξανόμενη μερίδα εφήβων και νέων ενηλίκων δοκιμάζουν το πρώτο τους τσιγάρο ήδη από την είτε το γυμνάσιο είτε το λύκειο.

Ο παθολόγος-ογκολόγος Δρ. Ιωάννης Δημητρακόπουλος ανέφερε: «Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πως η έκθεση στη νικοτίνη σε τόσο νεαρή ηλικία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου». Τα δεδομένα αυξανόμενης ενασχόλησης με το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία σχετίζονται μεταξύ άλλων με την διαφήμιση και την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης στους νέους. Η αντικαπνιστική εκστρατεία της κυβέρνησης δια μέσου του Υπουργείου Υγείας, προσπαθεί να αναστρέψει αυτή την ανησυχητική τάση με την εισαγωγή νέων προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης. Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται στη διαπαιδαγώγηση των νέων αλλά και των γονέων τους, ώστε να αποτραπεί η υιοθέτηση αυτής της επικίνδυνης συνήθειας.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image