Ψεύτικες ιστορικές φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης κατακλύζουν τα social media

Ψεύτικες ιστορικές φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης κατακλύζουν τα social media

Η διαρκώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχει δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ρεαλιστικών, αλλά ψευδών, ιστορικών φωτογραφιών που κατακλύζουν τα social media. Αυτές οι φωτογραφίες, που απεικονίζουν συγκινητικές στιγμές όπως μια μητέρα να κλαίει με το παιδί της κατά την εποχή του Μεγάλου Κραχ, δημιουργούν συχνά σύγχυση στο κοινό που τις αντιμετωπίζει σαν αληθινά ιστορικά ντοκουμέντα. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί με φωτογραφίες στρατιωτών από τον πόλεμο του Βιετνάμ που φαίνονται εξουθενωμένοι και οι οποίες έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από την τεχνητή νοημοσύνη.

Τέτοιες καταστάσεις θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ενημέρωσης και προάγουν τον κυβερνοχώρο ως έναν χώρο όπου η αλήθεια είναι δυσδιάκριτη. Η αυξανόμενη τάση για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ψευδών περιεχομένων υπογραμμίζει την ανάγκη για πιo αυξημένη ευαισθητοποίηση αλλά και αποδοτικότητα στα μέσα ανίχνευσης αυτού του φαινομένου. Με τις ψευδείς εικόνες να γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικές, γίνεται επιτακτική η προστασία της ιστορικής αλήθειας και η προώθηση της κριτικής σκέψης από το κοινό για να αποφεύγονται παραπλανήσεις. Η τεχνολογία μπορεί να είναι ισχυρό εργαλείο, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα και ευαισθησία.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image