Περικοπές 50% στις συντάξεις χηρείας

Περικοπές 50% στις συντάξεις χηρείας

Σε νέα οικονομική στενότητα έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την εφαρμογή του νόμου του 2016, ο οποίος προβλέπει περικοπή 50% στις συντάξεις χηρείας μετά την παρέλευση τριετίας από το θάνατο του συζύγου.

Σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, αναμένεται να πληγούν από το μέτρο, εάν τελικά υιοθετηθεί. Σήμερα, οι δικαιούχοι λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης χηρείας για τα πρώτα τρία χρόνια, ενώ στη συνέχεια το ποσό μειώνεται στο 70%. Με την εφαρμογή του νόμου, η σύνταξη θα περιορίζεται στο 35% της αρχικής.

Η ρύθμιση είχε ήδη εφαρμοστεί από το 2020 σε συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, ενώ άφηνε απέξω τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα. Μια προσπάθεια επέκτασής της το 2020 σε 5.500 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και τελικά οδήγησε στην υπαναχώρηση. Πλέον, όμως, εξετάζεται το ενδεχόμενο καθολικής εφαρμογής, πλήττοντας και τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία στους κόλπους των μελλοντικών δικαιούχων, με φόντο τις ολοένα και αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.