Προσεχώς δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Προσεχώς δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για έγκαιρη διάγνωση και αυξημένες πιθανότητες ίασης.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

  • Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών

Τι προσφέρει το πρόγραμμα:

  • Δωρεάν εξέταση με ειδικό τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) στα φαρμακεία
  • Δωρεάν επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση θετικού self-test
  • Δωρεάν κολονοσκόπηση και βιοψία, εάν κριθεί απαραίτητο

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους τύπους των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Γι' αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ίασης από τη νόσο. Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης θα είμαστε σε θέση να σώσουμε χιλιάδες ζωές μέσω της έγκαιρης διάγνωσης. Ενθαρρύνω όλους τους πολίτες να επωφεληθούν από τις δωρεάν αυτές εξετάσεις και να κλείσουν άμεσα ραντεβού για διαγωνιστικό έλεγχο σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:

«Ένας κράτος ευρωπαϊκό που σέβεται τους πολίτες, ένα κράτος ψηφιακό που θέτει καθημερινά τον πολίτη στο επίκεντρο και συγχρόνως μεριμνά για το κρίσιμο τομέα της υγείας. Αυτό είναι το όραμα για το οποίο εργαζόμαστε συνολικά ως κυβέρνηση. Με το υπουργείο Υγείας υλοποιούμε σε αγαστή συνεργασία μια σειρά καινοτόμων έργων για την πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές, και αυτή είναι μια κοινή πεποίθηση που μας ενώνει. Αξιοποιώντας πολύτιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιούμε μέσω της ΗΔΙΚΑ όλα εκείνα τα τεχνολογικά εργαλεία που ενδυναμώνουν το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου "ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ", στηρίζοντας εμπράκτως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Στη σημασία της πρόληψης αναφέρθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας για τη δημόσια υγεία, και η ΚΥΑ που υπογράψαμε με τα συναρμόδια υπουργεία ενισχύει την προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση. Προχωράμε μπροστά, κάνοντας τις εξαγγελίες μας πράξη, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας και την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια ακόμα παρέμβαση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και της διεύρυνσης της πρόληψης ασθενειών, όπως οι καρκίνοι του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα προγράμματα αυτά, που σώζουν ζωές, όπως και η γενικότερη αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, χρηματοδοτούνται από εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους, αποδομώντας τις αιτιάσεις περί διοχέτευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και του ΕΣΠΑ, σε "λίγους". Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών τα μυθεύματα της αντιπολίτευσης και προχωρούμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη για όλους».

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.