Ποιος καρκίνος συνδέεται με το βραδινό φαγητό - Νέα μελέτη αποκαλύπτει

Ποιος καρκίνος συνδέεται με το βραδινό φαγητό - Νέα μελέτη αποκαλύπτει

Πολλοί γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων γεμάτων με λιπαρά ή ζάχαρη αργά το βράδυ δεν είναι ιδανική για την υγεία μας. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει ακόμα έναν λόγο για να αποφεύγουμε το βραδινό φαγητό: η σύνδεση του με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ερευνητές, με επικεφαλής την Edena Khoshaba, φοιτήτρια ιατρικής στο Rush Medical College, εξέτασαν 664 άτομα που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση. Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν συχνά το βράδυ, 3 ώρες πριν τον ύπνο, είχαν 46% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αδενώματος, ενός μη καρκινικού σχηματισμού που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Ο κίνδυνος μάλιστα αυξήθηκε κατά 5,5 φορές για όσους εμφάνιζαν 3 ή περισσότερα αδενώματα.

Η πιθανή εξήγηση για αυτή τη σύνδεση εστιάζει στον "κιρκάδιο ρυθμό", το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού που ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης. Το να τρώμε αργά το βράδυ μπορεί να απορυθμίσει αυτό το ρολόι, στέλνοντας λάθος σήματα στο έντερο, το οποίο "νομίζει" ότι είναι μέρα ενώ ο εγκέφαλος γνωρίζει ότι είναι νύχτα.

Αυτή η διαταραχή, σύμφωνα με την Khoshaba, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, το σύνολο των μικροσκοπικών οργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα. Η κακή διατροφή, με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη "κακών" βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ενώ η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, υπογραμμίζει την πιθανή βλαπτική επίδραση του βραδινού φαγητού στην υγεία μας. Η Khoshaba προγραμματίζει μελλοντική έρευνα για να διερευνήσει περαιτέρω τη σύνδεση του κιρκάδιου ρυθμού, του μικροβιώματος και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συνεπώς, καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα αργά το βράδυ. Αν πεινάμε, μπορούμε να επιλέξουμε ελαφριά σνακ, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, και να φροντίζουμε να τρώμε νωρίς ώστε ο οργανισμός μας να έχει χρόνο να χωνέψει σωστά πριν τον ύπνο.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image