Οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη για περισσότερη κατανάλωση ψαριών στην καθημερινή διατροφή, ενώ προειδοποιούν για ορισμένες εξαιρέσεις. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ισπανικής Καρδιολογίας (FEC), το ψάρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες της ομάδας Β, καθώς επίσης περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Δ, ιώδιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Παρά ταύτα, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν ψάρια όπως ο καπνιστός σολομός, τα καβουροπόδαρα ή τα ψαρομπαστούνια, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία παρά τη δημοφιλία τους.Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ψάρια που οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται. Συγκεκριμένα, αποτελεί προτίμηση να επιλέγουμε τοπικά ψάρια και να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, επιλέγοντας τα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Αντίθετα, είναι σύσταση να αποφεύγουμε ψάρια με χαμηλή θρεπτική αξία ή εκείνα που προέρχονται από μολυσμένα νερά.
Αναλυτικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Τιλάπια: Αυτό το ψάρι είναι φθηνό με χαμηλή θρεπτική αξία, προέρχεται συνήθως από ιχθυοκαλλιέργειες στην Κίνα και μπορεί να αντικατασταθεί από μπακαλιάρο για μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Πάνγκα: Προέρχεται από τον ποταμό Μεκόνγκ στη νοτιοανατολική Ασία, ένα από τα πιο μολυσμένα νερά στον κόσμο.
Πέρκα: Αφρικανικό ψάρι που καταναλώνεται σε διάφορες μορφές παρασκευής, συνιστάται να αποφεύγεται λόγω μόλυνσης με φυτοφάρμακα και υδράργυρο.Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ψαριών πρέπει να γίνεται με σκοπό τη βελτίωση της διατροφικής αξίας και την προστασία της υγείας.