Σύμφωνα με νέα μελέτη από διακεκριμένους επιστήμονες, έχει ανακαλυφθεί μια συγκεκριμένη τροφή με ιδιότητες που μπορούν να απομακρύνουν τις καρκινογόνες χημικές ουσίες από τον οργανισμό μας. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να προσθέσει μια ισχυρή προοπτική στην προσπάθεια ενίσχυσης της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας ενάντια στον καρκίνο. Η εν λόγω τροφή περιέχει συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτοξίνωση και στον καλύτερο καθαρισμό του σώματος.
Τώρα οι επιστήμονες είναι σε θέση να εντοπίσουν και τροφές που καταπολεμούν καρκινικά κύτταρα. Ερευνητές στη Βοστώνη συνέκριναν άνδρες που έπαιρναν συμπλήρωμα φυτικών ινών τρεις φορές την ημέρα με άλλους που λάμβαναν ένα συμπλήρωμα βασισμένο σε ρύζι για τέσσερις εβδομάδες.
Οι αιματολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι εκείνοι που λάμβαναν βήτα-γλυκάνη, μια φυτική ίνα που βρίσκεται στα μανιτάρια και τη βρώμη, πριν από κάθε γεύμα για τέσσερις εβδομάδες, είχαν μείωση 8% στις «παντοτινές χημικές ουσίες».
Οι ουσίες αυτές είναι επίσης γνωστές ως PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) και δεν αποδομούνται φυσικά στο περιβάλλον.
Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και ειδικούς επιστήμονες ώστε να αναλύσουν τις μηχανισμούς μέσω των οποίων αυτή η τροφή επιδρά θετικά στην πρόληψη και την καταπολέμηση των καρκινογόνων. Αυτές οι χημικές ουσίες, γνωστές και ως PFAS, έχουν συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, και η καταπολέμησή τους μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "Nature Medicine", και υπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει αυτή την τροφή. Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις δυνατές επιπτώσεις των χημικών ενώσεων στην υγεία και τη σημασία της πρόληψης μέσω κατάλληλης διατροφής.