Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα - Ο ρόλος των πρωτεϊνών

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα - Ο ρόλος των πρωτεϊνών

Η αύξηση μιας κατηγορίας βακτηρίων (Lactobacillus) και των μεταβολιτών τους μετά από δίαιτα, ενισχύει την εντερική απορρόφηση λιπιδίων και οδηγεί σε γρήγορη συσσώρευση λίπους και παχυσαρκία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή ειδικά αντιβιοτικά που αναστέλλουν την ανάπτυξη των γαλακτοβάκιλλων στο έντερο.
Οι δίαιτες για τη μείωση της λιπώδους μάζας και την απώλεια βάρους περιορίζουν την πρόσληψη τροφής. Η ανάκτηση βάρους μετά τη δίαιτα ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 10 διαιτητικά πρωτόκολλα για να διερευνήσουν την επίδραση της «επανατροφοδότησης» μετά τη δίαιτα στη λιπώδη μάζα ποντικιών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι στα ποντίκια που άρχισαν να ξανατρώνε μετά από δίαιτα, αυξήθηκαν τα ποσοστά λίπους και έγιναν παχύσαρκα. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η ενισχυμένη απορρόφηση λιπιδίων στο έντερο, ο αυξημένος αναβολισμός λιπιδίων στον λευκό λιπώδη ιστό (WAT) και η μειωμένη ολική οξείδωση των λιπιδίων είναι οι κύριες αιτίες αύξησης της λιπώδους μάζας μετά τη δίαιτα.
Για να εντοπίσουν πιθανές διατροφικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της αύξησης της λιπώδους μάζας μετά τη δίαιτα, οι ερευνητές τάισαν ποντίκια είτε με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, είτε με τροφές με λίγες πρωτεΐνες είτε τα υπέβαλαν σε διατροφή με κανονικές πρωτεΐνες και συμπληρώματα απαραίτητων αμινοξέων στη φάση μετά τη δίαιτα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες απέτρεψε τη γρήγορη συσσώρευση λίπους και την παχυσαρκία, ενώ διατήρησε σε κάποιο βαθμό την απώλεια λίπους που προκαλεί η δίαιτα.
Φάνηκε επίσης ότι το περιεχόμενο της διατροφής ήταν πιο σημαντικό από τη θερμιδική πρόσληψη για τον αποκλεισμό της αύξησης της λιπώδους μάζας μετά τη δίαιτα.
Περαιτέρω δοκιμές αποκάλυψαν επίσης ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μετά από δίαιτα, μείωσε τα επίπεδα χολικών οξέων στο έντερο και στον ορό, μείωσε την εντερική απορρόφηση λιπιδίων, μείωσε τον αναβολισμό των λιπιδίων στον λευκό λιπώδη ιστό και αύξησε την ολική οξείδωση των λιπιδίων.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και διαπίστωσαν ότι μια διατροφή με κανονικές πρωτεΐνες μετά από δίαιτα, αύξησε σημαντικά την αφθονία των γαλακτοβάκιλλων κατά περίπου 50% και αυτή η αύξηση καταστέλλεται σημαντικά όταν η διατροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.
Τα βακτήρια Lactobacillus απομονώθηκαν και αναγνωρίστηκαν ως Lam-1, που είναι πολύ ευαίσθητα στην πενικιλίνη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θεραπεία των ποντικών με πενικιλίνη ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη των Lam-1, μείωσε την εντερική απορρόφηση λιπιδίων, την πρόσληψη λιπαρών οξέων στο λευκό λιπώδη ιστό και τη συσσώρευση σωματικού λίπους μετά τη δίαιτα.
Δοκιμές σε ποντίκια χωρίς βακτήρια και ειδικά παθογόνα, έδειξαν ότι τα συμπληρώματα με Lam-1 ή τους μεταβολίτες τους ενίσχυσαν σημαντικά την εντερική απορρόφηση λιπιδίων, αύξησαν την πρόσληψη λιπαρών οξέων σε λευκό λιπώδη ιστό και οδήγησαν σε αύξηση της λιπώδους μάζας και παχυσαρκία.
Η μελέτη καταδεικνύει ότι η κανονική διατροφή μετά από ολιγοθερμιδική δίαιτα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Δείχνει επίσης ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή αντιβιοτικά για τη στόχευση των γαλακτοβάκιλλων και την αναστολή της εντερικής απορρόφησης λιπιδίων είναι πιθανώς μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της παχυσαρκίας μετά τη δίαιτα.

Πηγή: OnMed

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.