Καμάκι: Η τέχνη του φλερτ à la Ελληνικά

Καμάκι: Η τέχνη του φλερτ à la Ελληνικά

Το καμάκι είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο διάσημες και παραδοσιακές μορφές φλερτ που έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα. Αν το πάρεις κυριολεκτικά, σημαίνει το "κυνήγι" ή καλύτερα το "ψάρεμα" των γυναικών. Είναι μια τέχνη που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, με τις παλιές καλές ατάκες και τα διαχρονικά κόλπα να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα - μερικές φορές με επιτυχία, άλλες φορές με λιγότερο... θεαματικά αποτελέσματα.

Η παράδοση του καμακιού

Η χρυσή εποχή του καμακιού χρονολογείται από τις δεκαετίες του '60 και του '70, όταν τα ελληνικά νησιά πλημμύριζαν από τουρίστριες που έψαχναν να ζήσουν τον "ελληνικό έρωτα". Οι Έλληνες νεαροί έβγαιναν στους δρόμους και στις παραλίες έτοιμοι να φλερτάρουν, οπλισμένοι με ατάκες που είχαν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Οι πιο τολμηροί έψαχναν το «ξένο», το «εξωτικό», δηλαδή μια τουρίστρια με την οποία θα περνούσαν ένα όμορφο καλοκαίρι. Η διαδικασία του καμακιού ήταν συνήθως μια μίξη αυτοπεποίθησης, χιούμορ και -φυσικά- πολλής... φαντασίας.

Οι κλασικές ατάκες

Το καμάκι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ατάκα. Οι Έλληνες καμακιστές ήταν διάσημοι για τις έξυπνες, πικάντικες, και κάποιες φορές υπερβολικά φιλόδοξες ατάκες τους. Μερικές από αυτές έχουν μείνει θρυλικές και αν τις ακούσεις σήμερα μπορεί να σε κάνουν να γελάσεις, αλλά εκείνη την εποχή έκαναν θραύση. Για παράδειγμα:

  1. "Έχεις χάρτη; Γιατί χάθηκα στα μάτια σου!"
    Από τις κλασικές! Αυτός που το λέει θέλει να τονίσει πόσο τον γοήτευσαν τα μάτια της συνομιλήτριάς του. Αθώο και γλυκό.
  2. "Συγγνώμη, μήπως ξέρεις τι ώρα είναι; Γιατί από τη στιγμή που σε είδα, ο χρόνος σταμάτησε."
    Μια ατάκα που θα μπορούσε να θεωρηθεί cheesy σήμερα, αλλά τότε έδειχνε θάρρος και ειλικρίνεια (ή τουλάχιστον έτσι ήθελαν να πιστεύουν τα καμάκια!).
  3. "Είμαι Έλληνας, θέλεις να το κάνω ελληνικά;"
    Εδώ μιλάμε για προχωρημένες καταστάσεις, αλλά κάποια καμάκια δεν ντρέπονταν να δείξουν απευθείας τις προθέσεις τους. Τώρα, αν έπιανε... εξαρτάται από την περίσταση!

Καμάκι στην παραλία

Από τα πιο κλασικά σκηνικά καμακιού είναι η παραλία. Ο ήλιος, η θάλασσα και το χαλαρό κλίμα δημιουργούν το τέλειο σκηνικό για φλερτ. Ένας άντρας με μαυρισμένο σώμα, φορώντας το καλύτερό του χαμόγελο, προσεγγίζει μια ξένη τουρίστρια με ένα ψιθυριστό "Hello, where are you from?". Το σενάριο μπορεί να εξελιχθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την ανταπόκριση. Αν εκείνη ενδιαφέρεται, ο άντρας έχει ήδη κερδίσει τη μισή μάχη. Αν όχι, δεν απογοητεύεται. Ίσα-ίσα, ένα καμάκι πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε είδους απάντηση και να συνεχίσει την προσπάθεια με την επόμενη τουρίστρια, πάντα με χαμόγελο.

Η ψυχολογία πίσω από το καμάκι

Στην ουσία, το καμάκι δεν είναι απλώς μια στρατηγική φλερτ, αλλά ένας τρόπος να δείξεις αυτοπεποίθηση και να πάρεις ρίσκα. Οι άντρες που συμμετέχουν σ' αυτό γνωρίζουν ότι μπορεί να δεχτούν απορρίψεις, αλλά το βλέπουν σαν μια πρόκληση. Η φιλοσοφία τους βασίζεται στο "αν δεν ρισκάρεις, δεν κερδίζεις". Κάθε αποτυχημένη προσπάθεια είναι απλώς ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Επιπλέον, το καμάκι βασίζεται στην αίσθηση του αυθορμητισμού. Η προσέγγιση είναι άμεση, χωρίς πολλά φίλτρα. Πολλές φορές, το καμάκι έχει να κάνει με το πώς θα κάνεις την άλλη πλευρά να γελάσει, να αισθανθεί άνετα, ή απλώς να της κεντρίσεις το ενδιαφέρον.

Το καμάκι σήμερα

Αν και οι εποχές έχουν αλλάξει, το καμάκι εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορεί να μην είναι τόσο έντονο όσο παλιά, αλλά μερικές παραλίες και τουριστικά μέρη εξακολουθούν να ζουν τον παλιό καλό ρυθμό του. Μάλιστα, με την άνοδο των social media και των dating apps, πολλοί θα πουν ότι το καμάκι έχει βρει νέα πεδία εφαρμογής, με διαφορετική μορφή αλλά τον ίδιο σκοπό: να φλερτάρεις, να γνωρίσεις κόσμο και, φυσικά, να διασκεδάσεις.

Τις περισσότερες φορές το καμάκι σήμερα γίνεται με περισσότερο τακτ και λιγότερο θράσος, αλλά οι βασικές αρχές παραμένουν. Ατάκες όπως "Χάθηκα στο προφίλ σου, θες να μου δείξεις το δρόμο για την καρδιά σου;" μπορεί να αντικαθιστούν τις κλασικές, αλλά η ουσία είναι πάντα η ίδια: αυτοπεποίθηση, χιούμορ και μια δόση ρομαντισμού ή παιχνιδιάρικης διάθεσης.

Το καμάκι, είτε σε μια παραλία της Μυκόνου, είτε σε ένα κλαμπ στην Αθήνα, παραμένει μια μοναδική πτυχή του ελληνικού φλερτ. Είτε είναι γεμάτο χιούμορ, είτε λίγο πιο τολμηρό, είναι μια τέχνη που χρειάζεται θάρρος, αυτοπεποίθηση και φυσικά... καλή διάθεση! Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το σημαντικό είναι η προσπάθεια και το παιχνίδι της γοητείας.

Άλλωστε, αν δεν "ρίξεις" το καμάκι σου, πώς θα μάθεις αν θα τσιμπήσει;

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image