Rock in Athens 1985 | Το πρώτο rock φεστιβάλ στην Ελλάδα

Η Αθήνα του 1985 ήταν μια πόλη σε αναβρασμό. Η πόλη είχε μόλις ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν αποφασισμένη να γιορτάσει την ευκαιρία αυτή με μια σειρά από εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ροκ φεστιβάλ. Η ιδέα της διοργάνωσης του φεστιβάλ ανήκε στη Μελίνα Μερκούρη, τότε Υπουργό Πολιτισμού. Η Μελίνα ήταν μια ένθερμη υποστηρίκτρια της νεολαίας και της ροκ μουσικής και πίστευε ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ θα ήταν ένας τρόπος να προσελκύσει νέους ανθρώπους στην Αθήνα και να προωθήσει την ελληνική κουλτούρα σε όλο τον κόσμο.

i)) Rock in Athens 1985 ξανα -μανα-

Για να διοργανώσει το φεστιβάλ, η Μελίνα συνεργάστηκε με τον Γάλλο ομόλογό της, Ζακ Λανγκ. Ο Λανγκ πρότεινε τη συνεργασία με το Nouvelles Frontieres, ένα γαλλικό πρακτορείο ταξιδιών που είχε μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση μουσικών εκδηλώσεων. Μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασιών, το Rock in Athens ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Το φεστιβάλ διεξήχθη στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στις 26 και 27 Ιουλίου 1985.

Rock in Athens 1985 – φωτογραφικές αποτυπώσεις ενός ηχητικού μύθου | LiFO

Στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου ανέβηκαν εννέα συγκροτήματα, οκτώ ξένες και μια ελληνική. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με τους Telephone, τους Stranglers, τους Depeche Mode και τους Cultμε τους Culture Club και τους Stranglers, αμαυρure Club. Την δεύτερη μέρα, οι Talk Talk, οι Cure, η Nina Hagen και οι Clash έκλεισαν το φεστιβάλ με ένα αξέχαστο σόου. Η πρώτη ημέρα της συναυλίας, αμαυρώθηκε από επεισόδια μεταξύ θεατών και αστυνομικών. Οι θεατές, πολλοί από τους οποίους ήταν νεαροί και ομοφυλόφιλοι, δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς με κλομπ και δακρυγόνα.

Rock in Athens '85: Το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ στην Ελλάδα

Το Rock in Athens ήταν μια τεράστια επιτυχία. Πάνω από 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν το φεστιβάλ και το τηλεοπτικό σόου παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ αποτέλεσε ένα ορόσημο στην ιστορία της ελληνικής ροκ μουσικής. Ήταν η πρώτη φορά που τόσο μεγάλα και σημαντικά συγκροτήματα εμφανίζονταν στην Ελλάδα και βοήθησε να καταστήσει τη χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για τους λάτρεις της ροκ μουσικής.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή των Μουσικών Ταξιαρχιών

Η συμμετοχή των Μουσικών Ταξιαρχιών στο Rock in Athens ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την πρώτη μέρα του φεστιβάλ. Ωστόσο, ο Τζίμης Πανούσης, ο τραγουδιστής και συνθέτης του συγκροτήματος, αποφάσισε να αποσύρει την συμμετοχή τους όταν πληροφορήθηκε ότι το φεστιβάλ είχε και ιδιωτικούς χορηγούς. Ο Πανούσης θεώρησε ότι η συμμετοχή των Ταξιαρχιών σε ένα τέτοιο φεστιβάλ θα ήταν αντίθετη με τις αρχές τους. Η απόφαση του Πανούση προκάλεσε απογοήτευση στους θαυμαστές των Μουσικών Ταξιαρχιών, αλλά και σε πολλούς άλλους που πίστευαν ότι η συμμετοχή τους θα ήταν μια σημαντική στιγμή για την ελληνική ροκ μουσική.

Αφιέρωμα στις Μουσικές Ταξιαρχίες με τις οποίες ο Πανούσης έγραψε ιστορία |  BriefingNews

Συμπέρασμα

Το Rock in Athens ’85 ήταν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της ελληνικής ροκ μουσικής. Το φεστιβάλ βοήθησε να καταστήσει τη χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για τους λάτρεις της ροκ μουσικής και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη ροκ σκηνή της Ελλάδας.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.