Κόβονται κονδύλια 200 εκατ. ευρώ προς Ουγγαρία λόγω ασύλου

Κόβονται κονδύλια 200 εκατ. ευρώ προς Ουγγαρία λόγω ασύλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να περικόψει κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία, εξαιτίας της παραβίασης του νόμου για το άσυλο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Βουδαπέστη είχε προθεσμία μέχρι χθες για να καταβάλει το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αλλά αυτή δεν εκπληρώθηκε. Ο Εκπρόσωπος του Δικαστηρίου δήλωσε ότι το πρόστιμο είχε επιβληθεί λόγω της μη συμμόρφωσης της Ουγγαρίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο που αφορά το άσυλο και την προστασία των προσφύγων. Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά από παρατεταμένη νομική διαμάχη με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, η οποία έχει υιοθετήσει αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές τα τελευταία χρόνια.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την προώθηση της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό δίκαιο από τα κράτη-μέλη, ιδίως σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μεταναστών. Στην απόφασή της, η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη-μέλη θα τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την επιβολή των κανόνων. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης μπορεί να είναι σοβαρές για την Ουγγαρία, καθώς τα κονδύλια της ΕΕ αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για αρκετά έργα στη χώρα.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image