Ισραήλ και Ιράν: Όλες οι επιλογές ανοιχτές για αντίποινα

Ισραήλ και Ιράν: Όλες οι επιλογές ανοιχτές για αντίποινα

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 200 πυραύλους, χθες, 1 Οκτωβρίου 2024. Το Ισραήλ προετοιμάζεται για αντίποινα και, σύμφωνα με αξιωματούχους, «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και ενέργειες εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να δηλώνει πως η χώρα δεν θα μείνει αδρανής μπροστά σε αυτή την απειλή. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας και εξετάζουμε όλες τις επιλογές», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια της χώρας του είναι προτεραιότητα. Από την άλλη πλευρά, το Ιράν αρνείται κάθε εμπλοκή στην επίθεση, κατηγορώντας το Ισραήλ για προκλητικές ενέργειες που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Αξιωματούχοι του Ιράν υπόσχονται να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση από το Ισραήλ. Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα είναι έντονες, με ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. να καλούν τις δύο χώρες σε αυτοσυγκράτηση. Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν τους κινδύνους που ενδεχομένως θα επιφέρει μια σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, καθώς και τις επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες. Το ενδεχόμενο στρατιωτικής κλιμάκωσης προκαλεί ανησυχία σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από συγκρούσεις και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις. 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image