Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας στην ΕΕ, «πάγωμα» για Βόρεια Μακεδονία

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας στην ΕΕ, «πάγωμα» για Βόρεια Μακεδονία

Η Επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Coreper) προχώρησε στην υιοθέτηση της κοινής θέσης της Ένωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, με την Αλβανία να κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών προτύπων και αξιών. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δηλώσει επανειλημμένα την επιθυμία του να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ, ενώ υπό τη δική του ηγεσία έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Αντιθέτως, οι διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία φαίνεται να έχουν «παγώσει» για το παρόν. Παρά τις προηγούμενες συμφωνίες και τις διμερείς προσπάθειες να ξεπεραστούν οι εντάσεις, η πρόοδος δεν είναι ακόμη ορατή. Οι διαφορές με γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα αποτελούν εμπόδιο για την προώθηση της διαδικασίας προσέλευσης στην ΕΕ. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν κομβικό σημείο στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, επηρεάζοντας τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή. 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image