Η Τουρκία δεν μπορεί να πουλήσει S400 χωρίς την άδεια της Ρωσίας

Η Τουρκία δεν μπορεί να πουλήσει S400 χωρίς την άδεια της Ρωσίας

Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν προ εβδομάδων πως η Άγκυρα είναι πρόθυμη να κλείσει στις αποθήκες της ή να «ξεφορτωθεί» τα S400 για να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, υπογράμμισε πως οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να πουλήσει τα συστήματα S400 σε άλλες χώρες χωρίς την έγκριση της Ρωσίας θα παραβίαζε τους όρους της συμφωνίας. O Λαβρόφ τόνισε ότι η προμήθεια των S400 από την Τουρκία έγινε βάσει αυστηρών όρων και πως οποιαδήποτε αλλαγή στην κατοχή τους απαιτεί τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων και ανέφερε ότι η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα είναι κρίσιμη για την περιφερειακή ασφάλεια.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, φαίνεται να εξετάζει τις επιλογές της για να εξισορροπήσει τις σχέσεις της τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. Η ένταξη στο πρόγραμμα των F-35 αποτελεί στρατηγική επιδίωξη για την Τουρκία, καθώς οι αμερικανικοί πύραυλοι θεωρούνται από τους πλέον προηγμένους στον κόσμο. Παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η διαμάχη γύρω από τα S400 εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής. Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στη Τουρκία να διαθέσει τα S400 χωρίς την έγκρισή της, παραμένοντας σταθερή στη στάση της.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image