Με νέο προεδρικό διάταγμα, ο Ερντογάν θα αποφασίζει πλέον για κήρυξη πολέμου και επιστράτευση

Με νέο προεδρικό διάταγμα, ο Ερντογάν θα αποφασίζει πλέον για κήρυξη πολέμου και επιστράτευση

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που του δίνει τον έλεγχο της κήρυξης πολέμου και της επιστράτευσης. Η νέα ρύθμιση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αντικαθιστά τον προηγούμενο κανονισμό που ίσχυε από το 1990 και μεταφέρει την αρμοδιότητα από το υπουργικό συμβούλιο στον ίδιο τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η αλλαγή βασίζεται στο άρθρο 19 του Νόμου περί Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου και στο άρθρο 57 του Νόμου περί προσλήψεων. Ο νέος κανονισμός, 52 σελίδων, περιγράφει λεπτομερώς την κινητοποίηση, η οποία περιλαμβάνει τόσο την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων για πόλεμο όσο και την προσαρμογή της οικονομίας και της διοίκησης σε συνθήκες πολέμου.

Το Υπουργείο Άμυνας ορίζει την κινητοποίηση ως κατάσταση όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μπορούν να περιοριστούν εν μέρει ή πλήρως από το νόμο. Η κήρυξη επιστράτευσης προϋποθέτει είτε επικείμενη απειλή πολέμου με άλλο κράτος ή κράτη είτε εσωτερική αναταραχή που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό κανονικές συνθήκες.

Η μεταφορά της εξουσίας στον Ερντογάν έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία εκφράζει φόβους για περαιτέρω συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του προέδρου. Κριτικοί επισημαίνουν ότι η κίνηση υπονομεύει την δημοκρατία και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Το έγγραφο:

kl.jpg

 

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.