Κυριάκος Μητσοτάκης | Νέο μήνυμα στην Βόρεια Μακεδονία - «Να σοβαρευτούν και να σεβαστούν τη συμφωνία»

Κυριάκος Μητσοτάκης | Νέο μήνυμα στην Βόρεια Μακεδονία - «Να σοβαρευτούν και να σεβαστούν τη συμφωνία»

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Κατέκρινε εκείνους που εξακολουθούν να αναφέρονται στη χώρα ως Μακεδονία, αναφέροντας ότι αυτό θα συναντήσει αντίσταση.

Tονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την προοδευτική πορεία της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για καλές σχέσεις με τους γείτονές της, καθιστώντας σαφές ότι η πολιτική αδιέξοδη δεν είναι επιλογή.

Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας για το 33% στις ευρωεκλογές, ενώ επέκρινε τα κόμματα που θεωρούνται δεξιότερα της ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη για υπεύθυνο πατριωτισμό έναντι της πατριδοκαπηλίας. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του για μια πιο ισχυρή Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα.

«Στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν μια συνθήκη εφόσον θέλουν να μείνουν στον Ευρωπαϊκό δρόμο. Όπως είδατε υπήρχε η άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία ζήτησα. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι, και νομίζω τελικά θα αντιληφθούν ότι η πολιτική είναι αδιέξοδη. Και θα προσαρμοστούν. Θέλουμε καλές σχέσεις με τον γείτονά μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Open.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Όταν έχουμε ζητήματα με τους βόρειους γείτονές μας, τα λύνουμε με σοβαρότητα θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές.  Ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρέπων πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της, και στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω […]

Αφελείς δεν είμαστε, είναι ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Βλέπαμε τι γινόταν. Γιατί έρχονται και ζητούν κάποιοι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να κυρώσει τα μνημόνια. Είναι ανιστόρητοι. Γιατί δεν κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση νόμου τα τελευταία 5 χρόνια; Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ένα λόγο εθνικιστικό, ακραίο με επαναφορά όλων των συμβόλων, και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων γιατί αυτό θα στερούσε ένα διαπραγματευτικό όπλο».

 

 

 

 

 

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.