Ηλέκτρα | Συνέντευξη με μία...μαγική φωνή

Ηλέκτρα | Συνέντευξη με μία...μαγική φωνή

Νέα, ταλαντούχα, απόλυτα προσιτή, ευγενική, με ωραίο προφορικό λόγο και το κυριότερο, δεκτική, η Ηλέκτρα Γανωτή, φαίνεται πως ήρθε στη μουσική ζωή αυτής της χώρας για να μείνει και όχι ως πυροτέχνημα. Κατάγεται από τη Λέσβο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Στα 18 της χρόνια μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη σχολή του Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι μετά το πέρας της σχολής υπηρέτησε στις φρεγάτες του Ναυτικού μας για πέντε χρόνια περίπου. Έκτοτε εκείνη και ο σύζυγος της, Παναγιώτης Πασχάλης, έχουν δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια και μεγαλώνουν δύο υπέροχα παιδιά. Βέβαια υπάρχει και το "σχετικό" DNA, αφού ο πατέρας της, Παναγιώτης Γανωτής, υπήρξε εμβληματικός τραγουδιστής στη Μυτιλήνη. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά σε μια συνάντηση που είχα μαζί της για να ανάψει η φλόγα της δημοσιογραφίας μέσα μου. Εξάλλου, όσοι παρακολουθείτε τη στήλη μου, ξέρετε από πρώτο χέρι ότι δεν κάνω εύκολα συνεντεύξεις. Αστραπιαία λοιπόν, της ζήτησα..."κουβεντούλα" και εκείνη πολύ ευγενικά δέχτηκε. Ξέρω πως δεν θα της αρέσει που έγραψα και το επίθετό της στον πρόλογό μου, αφού η ίδια θέλει, ο κόσμος να την ξέρει με το μικρό της όνομα. Ιδού η δική μας (σας) Ηλέκτρα...

Ηλέκτρα μου σε ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησής μου να μου παραχωρήσεις αυτή τη συνέντευξη. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνει ο κόσμος για τους νέους καλλιτέχνες.

Εγώ ευχαριστώ για την τιμή και τη χαρά που μου δίνετε, να μιλήσουμε για πράγματα πολύ σημαντικά, δημιουργικά και ευχάριστα για εμένα.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τη μουσική;

Όλα ξεκίνησαν από το πατέρα μου, Παναγιώτη Γανωτή. Είναι και ο ίδιος τραγουδιστής και έτσι μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο μουσικούς. Γενικά όλος ο κύκλος μου είναι παθιασμένος με τη μουσική είτε απλά ως ακροατές είτε σαν δημιουργοί. Ανεξάρτητα από όλα αυτά νομίζω ότι η αγάπη για τη μουσική είναι κάτι βαθιά ριζωμένο στην ψυχή του Έλληνα.

photo
Στη φωτό, η αδερφή της Ηλέκτρας, Στέλλα και ο πατέρας της, Παναγιώτης Γανωτής, σε στιγμιότυπο από μουσική εκδήλωση στο Μεγαλοχώρι Λέσβου.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου μουσικοί και ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;

Έχω πολλούς αγαπημένους μουσικούς από όλα σχεδόν τα είδη οπότε δεν μου είναι εύκολο να ονοματίσω κάποιον συγκεκριμένα. Δεν μου αρέσουν οι παρωπίδες στη μουσική έτσι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για Queen, Metallica, Yianni έως και Καζαντζίδη. Σχετικά με τις επιρροές μου νομίζω ξεκάθαρα η Γλυκερία η Χάρις Αλεξίου και η Μαρινέλλα.

Ποιο είναι το μουσικό σου στυλ;

Το τραγούδι που παρουσιάσαμε πρώτο θα το χαρακτήριζε κάποιος ελαφρολαϊκό. Όμως εξετάζοντας και τα επόμενα που θα έρθουν θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν κάποια που είναι καθαρά λαϊκά και κάποια με έντονα τα στοιχεία του παραδοσιακού. Γενικά το μουσικό μου στυλ ποικίλει.

Μίλησέ μου για το πρώτο σου τραγούδι, "Μια χούφτα χώμα".

Είχα την ανάγκη να γράψω ένα βιωματικό τραγούδι για ένα αγαπημένο συγγενικό μου πρόσωπο που ζει εκτός Ελλάδας. Ήθελα με το δικό μου τρόπο να δημιουργήσω ένα κομμάτι  που θα ακουμπά το θέμα της ξενιτιάς. Έτσι η φράση "Μια χούφτα χώμα" εκφράζει τη ανάγκη να κρατάς κάτι που θα σου θυμίζει το τόπο σου. Είναι ο πόνος των αγαπημένων που αφήνουμε πίσω, που έβαλαν αυτούς τους στίχους σε μια σειρά. Ο Παναγιώτης Πασχάλης μου χάρισε αυτό το όμορφο ρεφρέν και για μένα αποτυπώνει πλήρως αυτό που αισθάνομαι.

Πώς νιώθεις για την κυκλοφορία του πρώτου σου τραγουδιού;

Μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη για όσους δούλεψαν για αυτό το τραγούδι και δεν είναι άλλοι από τον Παναγιώτη Πασχάλη που μου έδωσε στίχους, την εταιρία μου Aspect4music, τον υπέροχο μαέστρο μου Αλέξανδρο Ψωμόπουλο που ανέλαβε την ενορχήστρωση και την φωτογράφο Ναταλία Ρίζου. Φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κ. Χρήστο Κοπελούζο που έτσι και αλλιώς είναι η ψυχή της εταιρίας.

Elektra
Η Ηλέκτρα υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο για την πρώτη της δισκογραφική δουλειά στα γραφεία του Ομίλου εταιρειών MC Kopelouzos

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

Γενικά μιλώντας για στόχους, ο βασικός προσωπικός είναι η οικογένεια μου να είναι το ίδιο αγαπημένη και χαρούμενη. Όσον αφορά τους επαγγελματικούς δεν βλέπω την ώρα να μπούμε στο στούντιο για την ηχογράφηση του επόμενου τραγουδιού. Μέχρι το τέλος του έτους θα ήθελα να καταφέρω να παρουσιάσω στο κοινό τουλάχιστον άλλα 3 από τα τραγούδια μου και να ξεκινήσω τις live εμφανίσεις μου.

Ποιες ήταν οι αγαπημένες σου στιγμές μέχρι την ολοκλήρωση του τραγουδιού;

Σίγουρα η πιο αγαπημένη μου ήταν η στιγμή της σύλληψης της ιδέας αυτού του τραγουδιού. Η αμέσως επόμενη ήταν όταν βρέθηκα στο studio της Aspect4music όπου και το ηχογραφήσαμε.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, αν υπάρχουν φυσικά, ως νέα τραγουδίστρια στην ελληνική μουσική βιομηχανία;

Υπάρχουν διάφορες δυσκολίες που μπορεί κάποιος να συναντήσει. Μα πάντα έχει να κάνει με τους στόχους που βάζεις. Κάθε κατάσταση έχει τα δικά της σκαλοπάτια. Το πρώτο μου σκαλοπάτι λοιπόν ήταν να κυκλοφορήσω το τραγούδι και ειλικρινά θα σας πω ότι δεν βρήκα καμία δυσκολία μπροστά μου. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει στο μέλλον, οπότε επιφυλάσσομαι.

Ποιες συμβουλές θα έδινες σε νέους καλλιτέχνες που θέλουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους;

Αρχικά να δημιουργήσουν τα δικά τους τραγούδια πρώτα, να έχουν δηλαδή το δικό τους ήχο, και έπειτα να βρουν μια μουσική στέγη για να τα παρουσιάσουν στο κοινό. Τελευταία αφήνω την επιμονή και υπομονή που είναι δύο αρετές που σίγουρα ένας καλλιτέχνης χρειάζεται.

NKR 0334 copy
Μαγικές εικόνες από την Art Director της Aspect4music, Ναταλία Ρίζου

Είσαι συνθέτρια και στιχουργός. Από ποια ηλικία κατάλαβες ότι μπορείς να γράφεις;

Για το κομμάτι του στιχουργού δεν έχω να πω πολλά πράγματα γιατί το προσπάθησα μόλις ένα χρόνο πριν και δεν θεωρώ ακόμη τον εαυτό μου στιχουργό. Η σύνθεση είναι κάτι που έρχεται αβίαστα γιατί από μικρή ηλικία θυμάμαι να φτιάχνω μελωδίες στο μυαλό μου. Επηρεαζόμαστε επίσης πάντα από τα ακούσματά μας έτσι όλα αυτά συντελούν στη σύνθεση.

Τι γνώμη είχε η οικογένειά σου για την απόφασή σου να ασχοληθείς με τη μουσική;

Όλοι είναι εξαιρετικά υποστηρικτικοί. Πιστεύουν σε εμένα και χαίρονται με τη χαρά μου. Ρωτάω πάντα την άποψή τους για τα βήματά μου και επειδή πιστεύω πολύ στο θεσμό της οικογένειας, η γνώμη τους είναι η πιο σημαντική για εμένα.

Πως θα όριζες την έννοια της επιτυχίας;

Επαγγελματικά θα έχω επιτύχει όταν καταφέρω να επικοινωνήσω τα συναισθήματα μου με το ευρύ κοινό και να περάσω κάποια από τα μηνύματα και τους προβληματισμούς μου. Επιλέγω να μην επικεντρώνομαι  θεματολογικά μόνο στον έρωτα αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν τη ζωή μας.

NKR 0356 copy

Νέο τραγούδι. «Μια χούφτα χώμα» ο τίτλος του και ήδη πάει πολύ καλά. Ποιο πιστεύεις ότι είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει μυστικό της επιτυχίας. Αυτό που οφείλουμε προς το κοινό είναι να τραγουδάμε και να δημιουργούμε μουσική με πάθος. Οι εποχές αλλάζουν διαρκώς και θεωρώ ότι η λέξη συγκυρία παίζει φοβερό ρόλο στην επιτυχία ενός τραγουδιού.

Περιέγραψέ μας την διαδικασία μέχρι να κυκλοφορήσει το τραγούδι;

Γράφτηκε το τραγούδι και έπειτα δόθηκε στο Αλέξανδρο Ψωμόπουλο για ενορχήστρωση. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο studio. Μετά τη μίξη του ήμασταν έτοιμη να υπογράψουμε με την εταιρία για την κυκλοφορία του τραγουδιού. Φυσικά η φωτογράφιση προηγήθηκε της κυκλοφορίας.

Πες μας λίγα λόγια για την δισκογραφική εταιρεία που ανήκεις, την Aspect4music.

Είναι αξιοθαύμαστο πως η εταιρία αυτή αγκαλιάζει τους καλλιτέχνες. Άκουσαν όλες τις ιδέες μου και απάντησαν σε όλες μου τις απορίες. Τους ευχαριστώ πολύ για όσα μου έχουν προσφέρει. Ο πρόεδρος της εταιρίας, Χρήστος Κοπελούζος, εκτός από θαυμάσιος μουσικός, είναι ένας άνθρωπος που κατανοεί πλήρως του καλλιτέχνες και είναι εκεί προσωπικά για να τους ακούσει.

Ακούγονται διάφορα…«Φοβήθηκες» καθόλου να κάνεις το μεγάλο βήμα και να ασχοληθείς με τη δισκογραφία;

Δεν θα χαρακτήριζα ακριβώς φόβο αυτό που αισθανόμουν. Περισσότερο προβληματισμός  υπήρχε καθώς ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε αυτή τη διαδικασία και δεν γνώριζα τα βήματα και το τι μέλλει γενέσθαι.

Τι σημαίνει για έναν καλλιτέχνη, να έχει "ομπρέλα" μια δισκογραφική εταιρεία; Τι κινήσεις θα έκανες χωρίς την παρουσία εταιρείας;

Είναι δύσκολο ένας καλλιτέχνης να είναι παράλληλα και φωτογράφος και προωθητής της δουλειάς του και άλλα πολλά σε επαγγελματικό επίπεδο. Γιαυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια μουσική στέγη γιατί στο τέλος της ημέρας έκαστος στο είδος του. Το μόνο που θα έκανα χωρίς της δισκογραφική είναι να παράγω τη μουσική μου και να την κρατάω για το κύκλο μου.

Τι εφόδια χρειάζεται να έχει και τι θυσίες πρέπει να κάνει ένας καλλιτέχνης για να «σταθεί» στον μουσικό χώρο;

Αρχικά κατά την γνώμη μου πρέπει να υπάρχει μουσική παιδεία. Πρέπει να γνωρίζει τον ήχο του και να μπορεί με κάποιο τρόπο να τον αποτυπώνει. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η επιμονή είναι το κλειδί νομίζω. Εάν αυτό που κάνεις σου αρέσει πραγματικά, τότε δεν υπάρχει καμία θυσία ή τουλάχιστον δεν χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη για να περιγράψεις τα βήματά σου.

Τι πιστεύεις για τα talent shows. Βοηθούν τους συμμετέχοντες;

Η προβολή ενός καλλιτέχνη είναι σίγουρα κάτι σημαντικό. Από εκεί και πέρα δεν έχει σχέση για μένα το talent show αλλά πώς ως μονάδα, ο διαγωνιζόμενος διαχειρίζεται αυτή τη προβολή.

NKR 0414 copy

Υπάρχει μουσικό ταλέντο στην Ελλάδα;

Ναι φυσικά. Εξαιρετικές φωνές, φανταστικές μουσικές ιδέες. Σήμερα στην εποχή των social media συναντάμε τόσους πολλούς καλλιτέχνες που σε ξαφνιάζουν θετικά με τη ποιότητα του ήχου τους.

Πάμε και σε κάποιες γενικότερες ερωτήσεις; Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ήθελε να μάθει και κάποια πιο προσωπικά πράγματα για εσένα.

Ναι φυσικά.

NKR 0489 copy

Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή του χρόνου και γιατί;

Το φθινόπωρο είναι εκείνη η εποχή που με κάνει για κάποιο λόγο να νιώθω όμορφα. Η μυρωδιά και ο ήχος της βροχής είναι τα αγαπημένα μου στοιχεία της περιόδου αυτής.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Οτιδήποτε έχει την υπογραφή της Πελαγίας, της μητέρας μου. Έχει ένα εξαιρετικό χάρισμα στα χέρια της και έτσι δεν μπορώ να απαντήσω διαφορετικά σε αυτή την ερώτηση.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;

Λόγω της μεγάλης μου αγάπης για τη θάλασσα θα απαντήσω το μπλε.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο και γιατί;

Η φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η ιδέα από μόνη της σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών εκείνης της εποχής μου προκαλούν προβληματισμό και θλίψη παράλληλα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι, εκτός από το δικό σου;

Είναι ένα τραγούδι που πάντα θα με γεμίζει με αισιοδοξία και θα μου φτιάξει σίγουρα την ημέρα εάν το ακούσω. Είναι το Three Little Birds του Bob Marley.

NKR 0156 copy

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χόμπι;

Ήταν και θα είναι πάντα οι καταδύσεις. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λόγω εργασίας και οικογένειας, έχει μείνει πίσω αλλά ευελπιστώ να επανέλθει πάλι στη ζωή μου.

Έχεις κάποιο ρητό που να σε εκφράζει;

Κράτα το θυμό σου για αύριο. Θέλω να μη πράττω ποτέ εν βρασμό ή γενικά εν μέσω έντονων συναισθημάτων ακόμη και ενθουσιασμού. Περιμένω την επόμενη μέρα για να λάβω τις αποφάσεις μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χαρακτηριστικό του χαρακτήρα σου και γιατί;

Πάντα βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Επιλέγω να συναντώ την ευτυχία στα μικρά και καθημερινά πράγματα γιατί η ευτυχία είναι και επιλογή.

Θα ήθελα να μου αποκαλύψεις το μεγαλύτερο μουσικό σου όνειρο.

Να μπορέσω να τραγουδήσω πλάι σε καλλιτέχνες που θαυμάζω.

Στο εύχομαι πραγματικά ολόψυχα. Ηλέκτρα, σε ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη και σου εύχομαι υγεία σε εσένα και στην όμορφη οικογένειά σου. Να κατακτήσεις όλες τις κορυφές που θα θέσεις ως στόχο.

Αντεύχομαι. Εγώ σας ευχαριστώ για την ζεστή φιλοξενία και για τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Hlektra 1

 

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.