Σκάτμαν Τζον | Ο βασιλιάς του scat

Σκάτμαν Τζον | Ο βασιλιάς του scat

Ο Σκάτμαν Τζον, με το ασύγκριτο στυλ του, έφερε επανάσταση στη μουσική σκηνή, συνδυάζοντας το scat με dance μουσική. Γεννημένος ως John Paul Larkin στις 13 Μαρτίου 1942, ο Τζον αντιμετώπισε τραυλισμό στην ομιλία, κάτι που τον ώθησε να στραφεί στη μουσική ως μέσο έκφρασης.

Scatman John

Ξεκίνησε την καριέρα του ως τζαζ πιανίστας και τραγουδιστής, αφήνοντας το στίγμα του σε διάφορα είδη, όπως η soul και η funk. Η καμπή στην καριέρα του ήρθε τη δεκαετία του '90, όταν άρχισε να πειραματίζεται με το scat, μια φωνητική τεχνική που βασίζεται σε αυτοσχεδιαστικούς ήχους χωρίς στίχους.

Stream Scatman John - Quiet Desperation (Jack Bobson's Desperado Mix) by  Jack Bobson | Listen online for free on SoundCloud

Συνεργαζόμενος με τους παραγωγούς Tony Catania και Ingo Kays, δημιούργησε το 1995 το εμβληματικό "Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)". Το τραγούδι έγινε αστραπιαία επιτυχία, εκτοξεύοντας τον Τζον στην παγκόσμια φήμη. Υιοθετώντας το καλλιτεχνικό όνομα "Σκάτμαν" Τζον, κυκλοφόρησε μια σειρά από επιτυχημένα άλμπουμ, όπως τα "Scatman's World" (1995) και "Everybody Jam!" (1996). Η μουσική του, γεμάτη ενέργεια και αισιοδοξία, αγγίξε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Scatman John Stuttered His Way to Stardom! | LedgerNote

Πέρα από τη μουσική, ο Τζον ήταν ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ήταν ανοιχτός για τον τραυλισμό του, τον οποίο θεωρούσε πηγή δύναμης και έμπνευσης. Δυστυχώς, ο Τζον έφυγε από τη ζωή στις 3 Δεκεμβρίου 1999, σε ηλικία 57 ετών.

Ακούστε το Scatman (ski-ba-bop-ba-dop-bop) 

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.