Η ΑΕΛ του 1987-88 | Η επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα

Στις 1ης Μαΐου 1988, η ΑΕΛ επικράτησε με 1-0 του Ηρακλή στο Αλκαζάρ και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, σπάζοντας το κατεστημένο των αθηναϊκών ομάδων. Η επιτυχία αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ΑΕΛ ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατάφερνε να γίνει πρωταθλήτρια Ελλάδας. Η ομάδα της Λάρισας, η οποία είχε ως βάση της μία ομάδα ντόπιων παικτών, κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της, τερματίζοντας τρεις βαθμούς μπροστά από την ΑΕΚ. Η επιτυχία αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ΑΕΛ ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατάφερνε να γίνει πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Πρωτομαγιά 1988: Η μέρα που έσπασε το κατεστημένο! - LarissaPress

Η επιτυχία της ΑΕΛ δεν ήταν τυχαία. Η ομάδα είχε μία ισχυρή διοίκηση, με επικεφαλής τον Αντώνη Καντώνια, έναν προπονητή με όραμα, τον Γιάτσεκ Γκμοχ, και μία ομάδα παικτών που ήταν αποφασισμένη να πετύχει. Ο Γκμοχ, ο οποίος είχε ήδη κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό, έφερε στην ΑΕΛ ένα νέο σύστημα παιχνιδιού, το 4-4-2 σε ρόμβο. Το σύστημα αυτό απαιτούσε από τους παίκτες να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι σωματικά, κάτι που η ΑΕΛ είχε καταφέρει να πετύχει χάρη στην σκληρή δουλειά του προπονητή.

ΑΕΛ: Όταν η Λάρισα ταρακουνούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο και έγραφε ιστορία |  Eretikos.grΗ ομάδα της Λάρισας ξεκίνησε την σεζόν με εντυπωσιακό τρόπο, κατακτώντας την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα μετά από τις πρώτες 14 αγωνιστικές. Ωστόσο, η σεζόν δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, Γκεόργκι Τσίγκοφ, βρέθηκε θετικός σε ντόπινγκ και η ομάδα τιμωρήθηκε με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών. Η τιμωρία αυτή έφερε αναστάτωση στην ομάδα και ο Γκμοχ απολύθηκε λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της σεζόν. Ωστόσο, η ΑΕΛ κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να κατακτήσει τον τίτλο, χάρη σε μία σπουδαία νίκη επί του Ηρακλή στο τελευταίο ματς της χρονιάς.

ΑΕΛ: Όταν η Λάρισα ταρακουνούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο και έγραφε ιστορία |  Eretikos.gr

Η επιτυχία της ΑΕΛ ήταν μία ιστορική στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα της Λάρισας έδειξε ότι και οι επαρχιακές ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο, αν έχουν μία καλή διοίκηση, έναν έμπειρο προπονητή και μία ομάδα παικτών με όρεξη για δουλειά και επιτυχία.

Φώτο Κουίζ: «Σε 10΄΄». Προλαβαίνεις; | Sportshistory.gr | ΑΘΛΗΤΙΚΑ QUIZ

Αναλυτικά η αγωνιστική πορεία της ΑΕΛ

Η ΑΕΛ τερμάτισε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με 43 βαθμούς, τρεις περισσότερους από την ΑΕΚ. Η ομάδα της Λάρισας είχε συνολικό ρεκόρ 22 νίκες, 7 ισοπαλίες και 1 ήττα.

Οι κορυφαίοι σκόρερ της ΑΕΛ ήταν οι εξής:

  • Μιχάλης Ζιώγας: 16 γκολ
  • Γιώργος Μητσιμπόνας: 13 γκολ
  • Βασίλης Καραπιάλης: 12 γκολ

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.