ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω | Ο ασκητής που ίδρυσε τη Μονή Αγίας Τριάδος Σουρβίας

Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω | Ο ασκητής που ίδρυσε τη Μονή Αγίας Τριάδος Σουρβίας

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα, 23 Ιανουαρίου, τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε λίγο πριν το 1500 μ.Χ. στο ορεινό χωριό Σκλάταινα της Καρδίτσας, την σημερινή Δρακότρυπα. Από παιδί επέδειξε ζήλο για την αγάπη του Χριστού και την ασκητική ζωή. Σε ηλικία 18 ετών μόνασε στα Μετέωρα, όπου έλαβε το όνομα Δανιήλ. Τρία χρόνια αργότερα, αναζητώντας πιο απομονωμένο τόπο, πήδηξε ως δια θαύματος από το βράχο των Μετεώρων και μετέβη στις Καρυές του Αγίου Όρους. Εκεί χειροτονήθηκε ιερέας και μεγαλόσχημος μοναχός, μετονομασθείς σε Διονύσιο.

Αργότερα εγκαταστάθηκε στην σκήτη Καρακάλου, όπου έζησε ερημικά για δέκα έτη με αυστηρή άσκηση, προσευχή και νηστεία. Η ισάγγελη ζωή του στάθηκε αιτία της εκλογής του ως ηγουμένου της βουλγαρικής, τότε, μονής Φιλοθέου. Ωστόσο, συναντώντας μεγάλες αντιδράσεις για τον τρόπο ζωής που θέλησε να εφαρμόσει στην μονή, εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και εγκαταστάθηκε στη Βέροια. Θέλοντας να αποφύγει την εκλογή του σε επίσκοπο, αναχώρησε κρυφά και μετέβη στον Όλυμπο. Εκεί ασκήτευσε σ’ ένα σπήλαιο που σώζεται μέχρι και σήμερα. Συκοφαντούμενος όμως εκδιώχθηκε από το ασκητήριό του και αναχώρησε για το Πήλιο, όπου το 1542 μ.Χ. ίδρυσε τη μονή της Αγίας Τριάδος Σουρβίας.

Μετά από τρία έτη, λόγω της παντελούς ανυδρίας που έπληξε τον τόπο των διωκτών του, επέστρεψε επισήμως στον Όλυμπο με πρόσκληση του διώκτη του Αγά Σάκου. Με την αγγελική βιωτή του γρήγορα προσείλκυσε πλήθος μοναχών, ο ίδιος όμως χρησιμοποιούσε τα πλησιέστερα σπήλαια για προσευχή και ησυχία. Ο Άγιος Διονύσιος ήταν ένας άγιος ασκητής που έζησε με αυστηρή νηστεία, προσευχή και άσκηση. Ήταν επίσης ένας πνευματικός πατέρας που καθοδηγούσε τους πιστούς και τους βοηθούσε να ζουν κατά Θεόν. Είναι ο πολιούχος άγιος του Λιτοχώρου Πιερίας και η μνήμη του πανηγυρίζεται επίσης την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου στη Δρακότρυπα, το χωριό όπου γεννήθηκε.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.