ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος | Ο ασυμβίβαστος υπερασπιστής της Ορθοδοξίας

 Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος | Ο ασυμβίβαστος υπερασπιστής της Ορθοδοξίας

Στις 25 Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ενός από τους σημαντικότερους εκκλησιαστικούς Πατέρες και Τρεις Ιεράρχες. Ο Γρηγόριος γεννήθηκε το 329 στην Αριανζό της Καππαδοκίας, σε μια οικογένεια με ειδωλολατρικές καταβολές. Ο πατέρας του, Γρηγόριος, βαπτίστηκε χριστιανός και έγινε επίσκοπος της Ναζιανζού, ενώ η μητέρα του, Νόννα, ήταν γνωστή για την ευσέβειά της.

Ο Γρηγόριος έλαβε εξαιρετική μόρφωση, σπουδάζοντας στα πιο σημαντικά πνευματικά κέντρα της εποχής του, όπως η Καισάρεια, η Αλεξάνδρεια και η Αθήνα. Εκεί γνώρισε και τον Μέγα Βασίλειο, με τον οποίο έγινε στενός φίλος. Μετά τις σπουδές του, ο Γρηγόριος επέστρεψε στη Ναζιανζό, όπου βαπτίστηκε και έγινε μοναχός. Σύντομα, όμως, κλήθηκε να υπηρετήσει την Εκκλησία ως επίσκοπος της Ναζιανζού. Ως επίσκοπος, ο Γρηγόριος αγωνίστηκε με πάθος για την προώθηση της ορθόδοξης πίστεως. Ειδικότερα, αντιτάχθηκε σθεναρά στην αίρεση του Αρειανισμού, η οποία υποστήριζε ότι ο Ιησούς Χριστός δεν είναι Θεός αλλά δημιούργημα του Θεού Πατέρα.

Ο Γρηγόριος έγραψε πέντε θεολογικούς λόγους, οι οποίοι θεωρούνται ως τα σημαντικότερα έργα του. Σε αυτούς τους λόγους, ο Γρηγόριος υπερασπίζεται τη θεότητα του Ιησού Χριστού με σαφήνεια και πειστικότητα. Το 381, ο Γρηγόριος εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Στην ιδιότητα αυτή, συμμετείχε στη Β' Οικουμενική Σύνοδο, η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό και καθιέρωσε το Σύμβολο της Πίστεως. Ωστόσο, ο Γρηγόριος παραιτήθηκε από την αρχιεπισκοπή μετά από λίγους μήνες, καθώς ορισμένα μέλη της Συνόδου αμφισβήτησαν την εκλογή του. Ο Γρηγόριος επέστρεψε στην Αριανζό, όπου αφιερώθηκε στη προσευχή, τη μελέτη και τη συγγραφή. Εκεί πέθανε το 390.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Τα έργα του, που περιλαμβάνουν λόγους, επιστολές, ποιήματα και ύμνους, αποτελούν σημαντικά μνημεία της ορθόδοξης θεολογίας και πνευματικότητας.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.