Ο ζωοτέχνης Αντώνης Κάμπουρας μιλάει για την νέα τάση της κατανάλωσης εντόμων

Ο ζωοτέχνης Αντώνης Κάμπουρας μιλάει για την νέα τάση της κατανάλωσης εντόμων

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλευροσκώληκες έγιναν το πρώτο έντομο που θα μπορούν να καταναλώνουν ως τρόφιμο οι Ευρωπαίοι, για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να διαφυλάξουμε την υπερκατανάλωση των σιτηρών. Στο κατόπι αυτής της απόφασης προτείνουν και την κατανάλωση εντόμων (ακρίδων κλπ), σύμφωνα όπως λένε με τις διατροφικές συνήθειες των Ασιατών.

Με αφορμή λοιπόν όλη αυτή την «σκουλικότρυπα» θέλησα να μιλήσω με έναν ειδικό ζωοτέχνη, τον Αντώνη Κάμπουρα, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρία στη διατροφή των ζώων και τις απαραίτητες γνώσεις να μας εξηγήσει τι συμβαίνει.

ksh

Ερώτηση: Τι περιέχει το στομάχι των ζώων για να χωνεύουν τα έντομα;

Απάντηση: Κατ΄αρχήν να πούμε πώς η διατροφή του ανθρώπου αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες για ενέργεια, λίπη επίσης και πρωτεΐνες για δύναμη. Επίσης χρειαζόμαστε και τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα ένζυμα. Στα ζώα παραγωγής ανάλογα με το είδος στομάχου που έχουν, χωρίζονται σε μονογαστρικά (χοιρινά, πτηνά, ιπποειδή) και μηρυκαστικά (βοοειδή και αιγες- πρόβατα) απο αυτα μονο τα μονογαστρικά ειναι παμφάγα και ιδιαίτερα τα πτηνά μπορούν να τραφούν με έντομα πχ μύγες, σκουλήκια κλπ.

Ερώτηση: Μπορεί το στομάχι του ανθρώπου να χωνέψει αυτά που μας προτείνουν;

Απάντηση: Η πέψη στον άνθρωπο έχει μια σειρά από διαδικασίες, (φυσιολογία πέψης), ιδιαίτερα στις δύσπεπτες τροφές όπως κρέας. Από την άλλη το περιβάλλον του στομάχου είναι όξινο, άρα PH μεταξύ 3-4, πράγμα που σημαίνει ότι υπερλειτουργούν το πάγκρεας και η χολή. Άρα η πέψη των εντόμων, σκουληκιών, γρύλλων, είναι δύσκολη, αργή και δημιουργεί μακροχρόνιες παθογένειες.

Ερώτηση: Ποιες οι παρενέργειες από την κατανάλωση σκουληκιών, ακρίδων κλπ, που μας προτείνουν;

Απάντηση: Οι πολύ δύσπεπτες τροφές αλλοιώνουν την φυσιολογία της πέψης, αλλαγή της φυσιολογίας της πέψης αρχή παθογενειών, πχ νεοπλασίες στο πάγκρεας, στόμαχο και προβλήματα χοληδόχου κύστεως και ήπατος. Τα έντομα έχουν διαφορετική ανατομία και φυσιολογία από την κατηγορία των θηλαστικών, που ανήκει ο άνθρωπος, άρα δεν είναι συμβατά, για διατροφή πρωτεϊνών. (δεν είμαστε κότες).

Ερώτηση: Ποιο δηλαδή είναι κατά την γνώμη σου το μυστικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του λαού και από ποιους;

Απάντηση: Η ΝΤΠ θέλει στο πλαίσιο της μείωσης του πληθυσμού να αλλοιώσει τον γενετικό κώδικα του ανθρώπου (DNA), είτε με χημειοθεραπευτικά σκευάσματα, (σε κατασκευασμένες βιολογικές επιδημίες), είτε με αγωγές στο νερό, δήθεν για προστασία (φθορίωση υδάτων), είτε με διατροφικές παρεμβάσεις, όπως κρέας εργαστηρίων ή πρωτεΐνες εντόμων, σκουληκιών, ακρίδων και γρύλλων.

Φυσικά δεν τρώμε, ούτε πίνουμε ό,τι μας σερβίρουν, ούτε δεχόμαστε αγωγές που δεν έχουν δοκιμαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια, για να γνωρίζουμε τις τυχόν παρενέργειες.

Αν θέλουν ας τα δοκιμάσουν αυτοί που είναι ήδη ΖΟΜΠΙ, ή σωστότερα ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Ερώτηση: Ποια τα οφέλη από την κατανάλωση (σωστού) γάλακτος από ζώα;

Απάντηση: Το πρώτο γεύμα του ανθρώπου και όλων των θηλαστικών είναι το πρωτόγαλα ή κολάστρα. Άρα η αξία του γάλακτος είναι τεράστια στην ανάπτυξη, στη διατροφή και την υγεία μας.Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ανοσοποιητικούς παράγοντες όπως γ- σφαιρίνες, λακτοφερίνες, ένζυμα ειδικά για οργανισμούς που έχουν καταπονηθεί. Από έρευνες που έγιναν στην Αμερική, παρατήρησαν οτι το κατσικίσιο γάλα είναι το ποιό συμβατό γάλα στον άνθρωπο και σε άλλη έρευνα, οτι το Ελληνικό DNA διατηρήθηκε από τα γαλακτομικά προϊόντα των αιγών και των προβάτων.

Ερώτηση: Είναι για την Ελλάδα τόσο δύσκολο να εκθρέψει σωστά, ζώα για κατανάλωση;

Απάντηση: Η ΝΤΠ βλέπει τον άνθρωπο σαν μάζα, και όχι σαν πρόσωπο, θέλει μαζικά ποσοτικά ανακυκλωμένα προϊόντα και όχι ποιοτικά. Εμείς κύριοι θέλουμε ποιότητα όχι ποσότητα. Άρα σε μιά Ελληνορθόδοξη κοινωνία χωρίς πατρώνους, δημιουργούμε τiς προϋποθέσεις για ποιοτικές εκτροφές ζώων, με γνώμονα την φυσιολογία των ζώων και την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων, οχι το πρόβατο να το κάνουμε γουρούνι, και τον ελέφαντα...F16.

Αντώνη Κάμπουρα σε ευχαριστώ πολύ για τις εξηγήσεις και τις συμβουλές σου πάνω σε αυτή την απόφαση της ΕΕ, που δίνουν τροφή για πολλή μα πολλή σκέψη. θα επανέλθουμε.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.