Η σχέση της σοκολάτας με τις δερματικές παθήσεις έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για χρόνια, με την επιστήμη να εξερευνά αν η κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση του δέρματος. Ειδικότερα, πολλές έρευνες επικεντρώνονται στη δυτική διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, και πώς αυτή μπορεί να προκαλεί ή να επιδεινώνει την ακμή. Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας ενδεχομένως συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σμήγματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και την εμφάνιση ακμής.
Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές αν η ίδια η σοκολάτα ή άλλα συστατικά της, όπως η ζάχαρη και το γάλα, προκαλούν τα προβλήματα στο δέρμα. Πολλοί επιστήμονες, όπως η Δρ. Jane Smith από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποστηρίζουν ότι ενώ η σοκολάτα δεν είναι απαραίτητα η μοναδική αιτία για την εμφάνιση δερματικών προβλημάτων, η συνολική διατροφή του ατόμου και οι τρόποι ζωής μπορεί να έχουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Οι ισχυρισμοί αυτοί, αν και ενδιαφέρουν, χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.