Ζοσπέν και Σαρκοζί κατά Μακρόν - Φόβοι για άνοδο της ακροδεξιάς και χάος από τις πρόωρες εκλογές

Ζοσπέν και Σαρκοζί κατά Μακρόν - Φόβοι για άνοδο της ακροδεξιάς και χάος από τις πρόωρες εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν κατηγορεί τον Εμανουέλ Μακρόν ότι δίνει την ευκαιρία στην ακροδεξιά να προσεγγίσει την εξουσία.

Παράλληλα, ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ανησυχία του ότι η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μπορεί να οδηγήσει τη Γαλλία σε ασταθή κατάσταση, δεδομένου ότι το κόμμα του βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πολύ πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό.

Η διάλυση του κοινοβουλίου θεωρείται από τον Σαρκοζί ως ένα «μεγάλο ρίσκο» που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στη χώρα, από το οποίο θα είναι δύσκολο να ανακάμψει. Ο Σαρκοζί, σε συνέντευξή του στη Le Journal du Dimanche, υποστήριξε ότι το να δώσει ο Μακρόν τον λόγο στον λαό ως δικαιολογία για τη διάλυση είναι παράδοξο, καθώς στις ευρωεκλογές του 2024 ψήφισαν ήδη περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πολίτες.

Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι πολίτες να εκφράσουν την οργή τους, αντί να την καταπραΰνουν. Αν και ο Σαρκοζί διατηρεί καλές σχέσεις με τον Μακρόν, δεν διστάζει να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την απόφαση αυτή.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, σε δύο γύρους. Δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύθηκε στη Le Journal du Dimanche δείχνει τον Εθνικό Συναγερμό να προηγείται με 35%, με το νέο Λαϊκό Μέτωπο, συμμαχία των αριστερών κομμάτων, στη δεύτερη θέση με 26%, και την «Αναγέννηση» του Μακρόν στο 19%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 61% των ψηφοφόρων που στήριξαν τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 σκοπεύουν να υποστηρίξουν το κόμμα του στις 30 Ιουνίου.

Άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνουν την ίδια εικόνα, με το κόμμα του Μακρόν στην τρίτη θέση, αρκετά πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό και το νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Έρευνα της Opinionway καταγράφει τον Εθνικό Συναγερμό στο 32%, το νέο Λαϊκό Μέτωπο στο 25%, ενώ το κόμμα του Μακρόν παραμένει στο 19%.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.