Τουρκία | Απαγορεύσεις και συγκρούσεις μετά την ακύρωση εκλογής δημάρχου

Τουρκία | Απαγορεύσεις και συγκρούσεις μετά την ακύρωση εκλογής δημάρχου

Τεντωμένο το σχοινί στην Τουρκία, μετά την ακύρωση της εκλογής του φιλοκουρδικού υποψηφίου Αμπντουλάχ Ζεϊντάν στην επαρχία Βαν. Ο Ζεϊντάν, νικητής των δημοτικών εκλογών της Κυριακής με 55,51% έναντι 27,15% του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, είδε την νίκη του να ανατρέπεται από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, η οποία ανακήρυξε δήμαρχο τον Αμπντουλαχάτ Αρβάς.

Η ακύρωση πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών στην νοτιοανατολική Τουρκία, με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών να λαμβάνουν χώρα. Η ένταση παραμένει υψηλή, με τις αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων, πορειών, συλλογής υπογραφών και δημοσκοπήσεων για 15 ημέρες στις επαρχίες Βαν και Μπίτλις.

Ένταση επικράτησε και στην Κωνσταντινούπολη, στον περιφερειακό δήμο του Γκαζιοσμάνπασα, όπου το ΑΚΡ ζήτησε ανακαταμέτρηση ψήφων. Η ανακαταμέτρηση άρχισε πριν εκδοθεί απόφαση επί της ένστασης που υπέβαλε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονοι διαπληκτισμοί μεταξύ μελών και οπαδών των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση, ο υποψήφιος του CHP, Χακάν Μπαχτσέτεπε, εξελέγη με διαφορά 879 ψήφων.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.