Τι συμβαίνει με τον Πηνειό στη Θεσσαλία;

Τι συμβαίνει με τον Πηνειό στη Θεσσαλία;

Σε… ρυάκι έχει μετατραπεί σε διάφορα σημεία του ο Πηνειός ποταμός, από την παρατεταμένη ξηρασία, ως αποτέλεσμα της εξάντλησης των υδάτινων πόρων στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτό αναδεικνύει τις σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θεσσαλίας. Η παρατεταμένη ξηρασία έχει επηρεάσει δραστικά τον υδάτινο όγκο του ποταμού, αφήνοντας εμφανή σημάδια στέρευσης σε πολλά σημεία του. Σύμφωνα με τον καθηγητή υδρογεωλογίας, κ. Κώστα Παπαδημητρίου, οι αλλαγές στην κλιματική κατάσταση, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η έλλειψη κατάλληλων διαχειριστικών πρακτικών έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

«Η υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων και η έλλειψη βροχοπτώσεων για παρατεταμένες περιόδους έχουν δραματικές συνέπειες στη ροή του ποταμού», εξηγεί ο καθηγητής. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία και στους κατοίκους της περιοχής, καθώς η μείωση του υδάτινου όγκου επηρεάζει σημαντικά την αγροτική οικονομία της Θεσσαλίας. Οι αγρότες βλέπουν τα χωράφια τους να στερεύουν από νερό, γεγονός που απειλεί την παραγωγή τους και, κατ' επέκταση, την οικονομική τους επιβίωση. Η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων καθίσταται πλέον επιτακτική, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της οικονομίας της περιοχής.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image