Πρόληψη αυτοκτονιών: Νέο πρόγραμμα σε ελληνικά νοσοκομεία

Πρόληψη αυτοκτονιών: Νέο πρόγραμμα σε ελληνικά νοσοκομεία

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, με πάνω από 500 αυτοκτονίες να καταγράφονται ετησίως. Η 10η Σεπτεμβρίου, από το 2003, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Η πανδημία του COVID-19 και οι οικονομικές δυσκολίες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας σε αύξηση των περιστατικών άγχους και κατάθλιψης. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης και της παροχής άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης. Πρόσφατα, στην Ελλάδα ξεκίνησε η λειτουργία ενός πιλοτικού προγράμματος πρόληψης σε νοσοκομείο, με στόχο την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονικές τάσεις.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την εκπαίδευση του προσωπικού και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα νοσοκομεία της χώρας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να μειώσουν δραματικά τον αριθμό των αυτοκτονιών όταν εφαρμόζονται σωστά. Είναι επιτακτική η ανάγκη για συνεχή υποστήριξη και συνεργασία ανάμεσα σε κυβερνητικούς φορείς, οργανώσεις υγείας και την κοινωνία, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα:

  • Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχθηκε 20.750 κλήσεις το 2023
  • Το 2021 αυτοκτόνησαν 467 άνθρωποι (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ)
  • Περισσότερο από το 25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται
  • Οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι έως και 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες
  • Τα έτη 2022-2023 και 2024 τουλάχιστον 1.500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ
  • 100 άτομα έχουν αυτοκτονήσει σε Μονάδες Υγείας την τελευταία δεκαετία (2013-2023)
  • 56 από αυτές τις αυτοκτονίες είναι καταγεγραμμένες μόνο την τελευταία πενταετία (2019-2023)
  • 72 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε φυλακές ή κρατητήρια από το 2014 έως σήμερα
  • 78 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και 52 των ενόπλων δυνάμεων ή στρατεύσιμοι έχουν αυτοκτονήσει από το 2014 έως σήμερα
  • Την ίδια περίοδο έγιναν 57 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 163 σε σημεία γνωστά ως hotspots αυτοκτονίας

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image