LIFESTYLE

Χρήστος Γιανναράς: Ο θάνατος της Ελλάδας και η ευθύνη μας

Χρήστος Γιανναράς: Ο θάνατος της Ελλάδας και η ευθύνη μας

Ο Χρήστος Γιανναράς (1935-2024), ο σημαντικός Έλληνας διανοητής και φιλόσοφος, που έφυγε από τη ζωή χθες, ήταν γνωστός για τις διαρκείς και σοβαρές αναλύσεις του για την κρίση της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής. Με τα έργα του και τις ομιλίες του, προσπάθησε να αφυπνίσει τους πολίτες, καταγράφοντας την πορεία της χώρας προς την παρακμή. Ο Γιανναράς γεννήθηκε το 1935 και αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του 20ού και 21ου αιώνα στην Ελλάδα. Τα γραπτά και οι διαλέξεις του ήταν γεμάτες προβληματισμό και βαθειά γνώση, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηθική και πολιτική κρίση. Μέσα από τα έργα του, ανέδειξε τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και προσπαθούσε να βρει λύσεις.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Χρήστος Γιανναράς δεν σταμάτησε να αναφέρεται στα παρακμιακά φαινόμενα της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι θέσεις του σχετικά με το ελληνικό κράτος και την κοινωνία παρέμειναν πάντα επίκαιρες και προκαλούσαν έντονες συζητήσεις στην ελληνική κοινότητα. Η φράση «η Ελλάδα πέθανε και τη σκοτώσαμε εμείς» αποτυπώνει τη βαθιά του πεποίθηση ότι η κοινωνική και πολιτική κρίση είναι αποτέλεσμα της συλλογικής μας ευθύνης. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στον ελληνικό διαλογισμό και στις προσπάθειες για κοινωνική αναγέννηση.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image