Ν.W.O.B.H.M. | Η Έκρηξη του βρετανικού Heavy Metal στα τέλη της δεκαετίας του '70"

Ν.W.O.B.H.M. | Η Έκρηξη του βρετανικού Heavy Metal στα τέλη της δεκαετίας του '70"

Το New Wave του Βρετανικού Heavy Metal (NWOBHM) εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σηματοδοτώντας μια κομβική στιγμή στην ιστορία της χέβι μέταλ μουσικής. Καθώς οι απόηχοι της πανκ ροκ αντηχούσαν στο μουσικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου, μια νέα φυλή metal συγκροτημάτων προσπάθησε να ανακτήσει τη δύναμη και την ένταση που φαινόταν κάπως αραιωμένη στον απόηχο της ανόδου του πανκ. Συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, Saxon και Def Leppard πρωτοστάτησαν σε αυτό το κίνημα, πυροδοτώντας μια μουσική επανάσταση που θα άφηνε ανεξίτηλο σημάδι στην παγκόσμια metal σκηνή.

NWOBHM — Metal Nerdery

Στην αρχή του, το NWOBHM ήταν ένα κίνημα βάσης, τροφοδοτούμενο από ένα πνεύμα DIY και την επιθυμία να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς της μουσικής βιομηχανίας. Οι μπάντες αγκάλιασαν έναν ακατέργαστο, ενεργητικό ήχο, που χαρακτηριζόταν από καλπάζοντα riff κιθάρας, βροντερές γραμμές μπάσου και φωνητικά στα ύψη. Η ηχητική παλέτα του κινήματος ήταν ποικίλη, ενσωματώνοντας στοιχεία πανκ, σκληρού ροκ και παραδοσιακού χέβι μέταλ. Η μουσική ήταν μια κραυγή για μια νέα γενιά metalheads, που βρήκαν παρηγοριά στο ανανεωμένο σφρίγος και την αχαλίνωτη ενέργεια του είδους.

TRUE METAL FAN index

Καθώς το κύμα NWOBHM κύλησε, ο αντίκτυπός του αντηχούσε πολύ πέρα από τις Βρετανικές Νήσους. Τα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όχι μόνο πέτυχαν εμπορική επιτυχία αλλά έθεσαν τα θεμέλια για αμέτρητα υποείδη του heavy metal. Οι χαρακτηριστικές αρμονίες δίδυμης κιθάρας, τα ανθεμικά ρεφρέν και η αδιάκοπη αναζήτηση της ηχητικής καινοτομίας έγιναν καθοριστικά χαρακτηριστικά της κληρονομιάς NWOBHM.

The History of New Wave of British Heavy Metal

Σε διεθνές επίπεδο, το κίνημα επηρέασε μια νέα γενιά μέταλ ηθοποιών, διαμορφώνοντας τον ήχο των συγκροτημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και όχι μόνο. Ο αντίκτυπός του είναι εμφανής στην άνοδο του thrash metal, του power metal, ακόμη και των στοιχείων του progressive metal. Το ήθος του NWOBHM για την υπέρβαση των ορίων και τις προκλητικές συμβάσεις συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή κληρονομιά του.

weirdsound.net- Il y a quarante ans, la New Wave Of British Heavy MetalΠέρα από την ίδια τη μουσική, η πολιτιστική επίδραση του NWOBHM είναι αναμφισβήτητη. Όχι μόνο αναζωογόνησε τη metal σκηνή, αλλά έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της metal μόδας, των εικόνων και των έργων τέχνης του άλμπουμ. Οι εμβληματικές εικόνες και τα εξώφυλλα των άλμπουμ του κινήματος έγιναν συνώνυμα με το επαναστατικό πνεύμα του heavy metal.

The New Wave of British Heavy Metal : The Subgenre that Wasn't a Subgenre —  Dead End Follies

Συμπερασματικά, το New Wave of British Heavy Metal αποτελεί ένα κομβικό κεφάλαιο στην ιστορία του heavy metal, προαναγγέλλοντας μια αναζωπύρωση του πάθους, της ενέργειας και της δημιουργικότητας μέσα στο είδος. Η κληρονομιά του μένει όχι μόνο στη μουσική που παρήχθη εκείνη την εποχή αλλά στη συνεχιζόμενη εξέλιξη του heavy metal ως μια δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη δύναμη στον κόσμο της μουσικής.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.