Η διχόνοια μεταξύ ροκάδων και καρεκλάδων τη δεκαετία του 70

Η διχόνοια μεταξύ ροκάδων και καρεκλάδων τη δεκαετία του 70

Η δεκαετία του 70 ήταν μια εποχή έντονων κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών στην Ελλάδα. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις αυτών των αλλαγών ήταν η διχόνοια μεταξύ των νέων της εποχής, που διαχωρίζονταν σε δύο βασικά ρεύματα: τους ροκάδες και τους καρεκλάδες.

Ροκάς ή καρεκλάς; - ΦλότσαΟι ροκάδες

Οι ροκάδες ήταν μια ομάδα νεαρών που ταυτίζονταν με τη μουσική ροκ και με τα ιδεώδη του κινήματος των χίπις. Φορούσαν μακριά μαλλιά, μπλουτζίν και στρατιωτικά αμπέχονα ή μαύρα δερμάτινα μπουφάν. Έθεταν έμφαση στην αγάπη, την ειρήνη, την ελευθερία και την αλληλεγγύη.

Η έννοια του καρεκλά και του ροκά στα 70's, εσείς που ανήκατε;

Οι καρεκλάδες

Οι καρεκλάδες ήταν μια ομάδα νεαρών που ταυτίζονταν με τη μουσική disco. Φορούσαν φανταχτερά ρούχα, όπως χτυπητά χρώματα, λαμέ υφάσματα, παντελόνια καμπάνα, φαρδιές γραβάτες, κεραμιδί αντρικά «ποτηράτα» ψηλοτάκουνα παπούτσια, και χρυσές αλυσιδίτσες και σταυρουδάκια. Έθεταν έμφαση στη διασκέδαση και στη μόδα. Ο διχασμός μεταξύ ροκάδων και καρεκλάδων δεν ήταν απλά θέμα μουσικής προτίμησης. Είχε και κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις.

Κεφαλονιά: Μία βραδιά από το παρελθόν στην θρυλική “Midnight Sun” στο  Αργοστόλι-Τους αναγνωρίζετε; (κλικ για το story μέσα στο θέμα) | Kefalonia  Magazine

Οι ροκάδες θεωρούνταν ως πιο αντισυμβατικοί και προοδευτικοί. Έθεταν έμφαση στην προσωπική έκφραση και στην κοινωνική αλλαγή. Οι καρεκλάδες θεωρούνταν ως πιο συντηρητικοί και συμβατικοί. Έθεταν έμφαση στην αισθητική και στη διασκέδαση. Οι δύο ομάδες νεαρών συχνά συγκρούονταν μεταξύ τους. Οι συγκρούσεις αυτές ήταν συνήθως μικρού βεληνεκούς, αλλά μερικές φορές ήταν και βίαιες.

ROCK vs DISCO ή ΡΟΚΑΔΕΣ -ΚΑΡΕΚΛΑΔΕΣ by D61RADIO | Mixcloud

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η έννοια των ροκάδων και των καρεκλάδων άρχισε να παρακμάζει. Η μουσική κουλτούρα της Ελλάδας άρχισε να γίνεται πιο πολυσυλλεκτική, και οι νέοι άρχισαν να ακούνε μουσική από μια ευρύτερη γκάμα μουσικών ειδών. Η διχόνοια μεταξύ ροκάδων και καρεκλάδων ήταν ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο της δεκαετίας του 1970. Αντανακλούσε τις βαθιές κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές που συνέβαιναν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.