El Greco | Η ιστορία της πιο εμβληματικής ελληνικής εταιρείας παιχνιδιών

El Greco | Η ιστορία της πιο εμβληματικής ελληνικής εταιρείας παιχνιδιών

Η El Greco, η πιο εμβληματική ελληνική εταιρεία παιχνιδιών, ιδρύθηκε το 1962 από τον Γεώργιο και τη Φιφή Βακάκη, δύο Έλληνες μετανάστες από την Αλεξάνδρεια. Οι Βακάκηδες, έχοντας αποκτήσει εμπειρία στην κατασκευή παιχνιδιών στην Ιταλία, επέστρεψαν στην Ελλάδα με στόχο να δημιουργήσουν μια δική τους εταιρεία. Η επιχείρηση τους γνώρισε γρήγορα μεγάλη επιτυχία, τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά.

Κάστρα και Πολιορκητές: Το παιχνίδι-μύθος των παιδικών μας χρόνων! |  Gazzetta

Τα παιχνίδια της El Greco ήταν γνωστά για την υψηλή τους ποιότητα και την καινοτομία τους. Η εταιρεία δημιούργησε μια σειρά από εμβληματικά παιχνίδια, όπως ο Σπιρτούλης, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη και την Αμερική. Η πορεία της El Greco διακόπηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ανω Γλυφάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην εταιρεία.

Αναμνήσεις από τη δεκαετία 80: Η ιστορία της Bibibo που λατρεύτηκε όσο  καμία άλλη κούκλα | Singleparent.gr

Η El Greco κατάφερε να συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά η πυρκαγιά επηρέασε σημαντικά την πορεία της. Η εταιρεία έχασε την πρωτιά της στην ελληνική αγορά και αναγκάστηκε να περιορίσει τις δραστηριότητές της. Το 1985, ο γιος των Βακάκηδων, ο Απόστολος, ανέλαβε την προεδρία της εταιρείας. Ο Απόστολος Βακάκης άνοιξε το πρώτο κατάστημα Jumbo το 1986, το οποίο αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία και άλλαξε την πορεία της εταιρείας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η El Greco εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία Hasbro. Η εξαγορά αυτή σηματοδότησε το τέλος της αυτοκρατορίας της El Greco, η οποία όμως άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ιστορία των ελληνικών παιχνιδιών.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.