ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Σήμερα τιμούμε τον Άγιο Γρηγόριο Ε’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Σήμερα τιμούμε τον Άγιο Γρηγόριο Ε’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Στις 10 Απριλίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Ε’, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του και την αγάπη του προς το Γένος. Γεννημένος το 1745 στη Δημητσάνα με το κοσμικό όνομα Γεώργιος Αγγελόπουλος, ο Άγιος Γρηγόριος από μικρή ηλικία έδειξε κλίση προς την πνευματικότητα. Μετά τις σπουδές του, ασπάστηκε τον μοναχικό βίο και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.

Διακρίθηκε για το πνευματικό του ανάστημα και την ποιμαντική του δράση, αναλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις στην Εκκλησία. Το 1797 εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, θέση από την οποία υπηρέτησε το Ορθόδοξο ποίμνιο με θάρρος και αυταπάρνηση.

Παρά τις δυσκολίες και τις διώξεις που αντιμετώπισε από την Οθωμανική διοίκηση, ο Άγιος Γρηγόριος Ε’ παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των χριστιανών. Η ένθερμη υποστήριξή του προς την Φιλική Εταιρεία και τον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία σφράγισε την θητεία του. Το 1821, ύστερα από ψευδείς κατηγορίες, συνελήφθη και απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.