ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Εντυπωσιακά ερείπια εκκλησίας και οικισμού στο βουνό της Παναγίας στη Νεμέα

Εντυπωσιακά ερείπια εκκλησίας και οικισμού στο βουνό της Παναγίας στη Νεμέα

Σε ένα ανατολικό και απόκρημνο τμήμα του βράχου που φέρει το μεσαιωνικό όνομα "Πολυφέγγους," στην είσοδο της Νεμέας, ανακαλύπτουμε ένα εντυπωσιακό θέαμα που διατηρεί την αυθεντικότητά του και αποτελεί αναμφίβολα μια αξιόλογη επιλογή για επίσκεψη. Το σημείο αυτό κρύβει τα ερείπια μιας αρχαίας εκκλησίας και ενός οικισμού που εγκαταλείφθηκαν σε ένα φυσικό σπήλαιο. Η εκκλησία, γνωστή ως "Παναγία του Βράχου," χτίστηκε κατά τον 11ο ή 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το καθολικό της εκκλησίας, το οποίο καλύπτει το ¼ του μήκους του σπηλαίου, είναι το μόνο κομμάτι που έχει διασωθεί ανέπαφο.

Στο νότιο μέρος του βράχου, αντικρίζουμε τα ερείπια ενός μεσαιωνικού οικισμού. Τα σπίτια του οικισμού χτίστηκαν στενά και συγκολλημένα μεταξύ τους, και σήμερα μας απομένουν μόνο τα θεμέλια και μερικά ερείπια τοίχων ως αθόρυβοι μάρτυρες μιας παλαιάς εποχής. Στη βάση του βράχου ανακαλύπτουμε μια δεξαμενή νερού, η οποία εξυπηρετούσε πιθανόν τις ανάγκες ύδρευσης του οικισμού. Στην κορυφή του Πολυφέγγους, ακόμη και σήμερα διακριτικά διακριτικά, διακριτικά είναι οι ερείπια ενός εντυπωσιακού τείχους με πολεμίστρες. Αυτό το μικρό φρούριο του Πολυφέγγους χτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα και λειτούργησε ως πύλη ελέγχου για τη στενή προσβασιμότητα προς τη Νεμέα.

Τα αρχαία ερείπια της εκκλησίας "Παναγία του Βράχου" και του μεσαιωνικού οικισμού αποτελούν πολύτιμο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο. Αυτή η περιοχή είναι ελεύθερα προσβάσιμη και αποτελεί σημείο έλξης για τους επισκέπτες της Νεμέας.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.