ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Βίος του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου

Βίος του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας, μεταξύ των ετών 344 και 354, από γονείς ειδωλολάτρες. Ο πατέρας του, Σεκούνδος, ήταν ανώτερος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού και η μητέρα του, Ανθούσα, ήταν χριστιανή. Ο Ιωάννης στερήθηκε τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία και η μητέρα του ανέλαβε την κηδεμονία του. Ο Ιωάννης έδειξε από μικρός ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μάθηση και σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία κοντά στους σημαντικότερους δασκάλους της εποχής του. Μετά από τις σπουδές του, εργάστηκε ως δάσκαλος ρητορικής και σύντομα απέκτησε μεγάλη φήμη για το ρητορικό του ταλέντο.

Στα 30 του χρόνια, ο Ιωάννης χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος από τον επίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Ως ιερέας, ο Ιωάννης διακρίθηκε για το ζήλο του για τη διδασκαλία και την κηρυκτική του τέχνη. Οι ομιλίες του, που χαρακτηρίζονταν από τη ζωντάνια, την ευκρίνεια και τη δύναμη της πύρινης ρητορικής του, συγκινούσαν και συγκλονίζονταν τους πιστούς. Το 397, ο Ιωάννης εξελέγη επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιωάννης συνέχισε το έργο του ως κήρυκας και δάσκαλος της Εκκλησίας. Οι ομιλίες του στη μεγάλη εκκλησία της Αγίας Σοφίας συγκέντρωναν πλήθη πιστών από κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας.

Ο Ιωάννης ήταν ένας αυστηρός κριτής της κοινωνικής αδικίας και της διαφθοράς. Οι ομιλίες του εναντίον των πλουσίων και των ισχυρών προκάλεσαν αντιδράσεις από αυτούς, οι οποίοι άρχισαν να μηχανεύονται εναντίον του. Το 403, ο Ιωάννης καθαιρέθηκε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο, μετά από κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του από τον αρχιδιάκονο Ευστάθιο. Ο Ιωάννης εξορίστηκε στην Κουκουσό της Αρμενίας, όπου και πέθανε το 407.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ένας από τους σημαντικότερους εκκλησιαστικούς συγγραφείς όλων των εποχών. Τα έργα του, που περιλαμβάνουν ομιλίες, πραγματείες και επιστολές, είναι γεμάτα με θεολογική εμβάθυνση, σοφία και πνευματική δύναμη. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρείται ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, μαζί με τους αγίους Βασίλειο τον Μέγα και Γρηγόριο τον Θεολόγο.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.