Δημοφιλέστερη σειρά | "To Παιχνίδι του Καλαμαριού". Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Δημοφιλέστερη σειρά | "To Παιχνίδι του Καλαμαριού". Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Η δημοφιλέστερη σειρά, αυτή την περίοδο, στον κόσμο είναι "Το Παιχνίδι του Καλαμαριού" που προβάλλεται στο Netflix. Πολλές κουβέντες και αναλύσεις έχουν γίνει σχετικά με την καταλληλότητα ή αν προτιμάτε την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης σειράς. Παρακάτω, σας παραθέτουμε την ανάλυση της κ. Χριστίνας Μπογιατζή, Ψυχολόγου-Παιδοψυχολόγου, Λογοπαθολόγου, η οποία κατά την κρίση μας περιγράφει εξαιρετικά, τα μηνύματα που μπορεί να δεχθεί άθελά του ένα παιδί βλέποντας την σειρά και όχι μόνο...

"Η παρακολούθηση αυτής της σειράς ειναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ για τα παιδιά (0-18 ετών) για τους εξής λόγους:

1.Η βία είναι αποκρουστική. Τα παιδιά ίσως να βλέπουν εφιάλτες.
 
2.Συγχέονται επίτηδες η ευφάνταστη παιδικότητα με το θάνατο, τα παιδιά θα νομίζουν πως αυτά μοιάζουν ακίνδυνα.
 
3.Παρουσιάζονται παιδικά παιχνίδια δρόμου  που κάποτε παιζαμε με παρέες μαζί με κατάληξη θανάτου, σκληρότητας και απάνθρωπης βίας. Τα παιδιά θα νιώσουν τραυματισμένα, αν όχι, τότε έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα με τα παιδιά μας.
 
4.Εμφάνίζεται η επιλογή ζωής ως επιλογή στα χέρια λίγων, κακών. Τα παιδιά θα απαξιώσουν σύστημα αξιών, αγάπης και ζωής. Θα εχουν μία μηδενιστική θεώρηση ζωής.
 
5.Στο τέλος, ακούγεται οτι "Ολα εγιναν για διασκέδαση" πράγμα πολύ παραπλανητικό καθώς επιτρέπει στην έννοια της διασκέδασης να γίνει αιτία  για οποιαδήποτε κακοποίηση. Τα παιδιά που κάνουν ήδη bullying στα σχολεία θα σκεφτούν άλλον έναν λόγο να συνεχίσουν. Ητοι, τη διασκέδαση.
 
6.Προφανής και απροκάλυπτη ΠΑΝΤΕΛΗΣ ελλειψη ενσυναίσθησης σε όλα τα επεισόδια δίνει το μηνυμα υπεροχής και ναρκισσισμού. Τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τόσο σκοτάδι απλά και μόνο για να δουν ποιος θα πάρει τα χρήματα στο τέλος.
 
7.Το δίδαγμα της ματαιότητας των χρημάτων ειναι ΠΟΛΥ δυσαναλογο προς όλο το αίμα και τον πόνο που βιώνουν τα 456 μέλη του -υποτιθέμενου- παιχνιδιού. Δεν θα διδάξεις στο παιδί σου τη ματαιότητα των χρημάτων σκοτώνοντας 450 ατομα, μία επίσκεψη σε άρρωστο ή άστεγο αρκεί.
 
8.Είναι απόλυτη η εξαπάτηση προσώπων, δεσμών και σχέσεων με σκοπό την επιβίωση του ενός. Αυτό είναι δεδομένο για την ανθρώπινη φύση όμως ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να το μεταβολίσουν πριν την ενηλικίωση τους (ισως ποτέ) καθώς είναι ένα ορόσημο αυτοσυνειδητότητας για όσους έχουν αναμετρηθεί διαχρονικά με το εγώ τους, πνευματικά, ψυχικά και σωματικά, συνεπώς ΟΧΙ για παιδιά.
 
9.Καταδεικνεύει την δύναμη της μάζας εις βάρος του ενός, πράγμα αληθινό όμως ΑΚΟΜΑ δύσπεπτο και σκοτεινό για ένα παιδί  γιατί αν απο μικρά πιστέψουν πως η μάζα ειναι δυνατότερη, τότε ή θα παραιτηθούν απο τον εαυτό τους ή θα τον ντύσουν ως μάζα για να επιβιώσουν απο το φόβο τους.
 
10.Το δίδαγμα για την ματαιότητα των χρημάτων και την τελική καταστολή και θλίψη του νικητή του υποτιθέμενου παιχνιδιού γίνεται ΠΟΛΥ αργά, για λίγες στιγμές,  πράγμα που δεν μπορεί να αναιρέσει όλα τα προηγουμενα μηνύματα σκληρότητας, μηδενισμού και ναρκισσισμού των λίγων.
 
11.Η χρήση μάσκας των λίγων περνάει το μήνυμα πως αυτός που κρύβεται ειναι σίγουρα πιο ασφαλής απο εκείνον που εκτίθεται και απειλείται η ζωή του. Τα παιδιά θα νομίζουν πως η μάσκα στη ζωή ειναι διαβατήριο, ενώ ειναι φυλακή και όπλο.
 
12.Στο τέλος, η εξιλέωση του -υποτιθέμενου-νικητή, είναι πολύ μικρή σε σχέση με όλο την απώλεια ζωής. Τα παιδιά θα ταυτιστούν μαζί του και θα νομίζουν πως στο τέλος "Ολα θα πανε καλα". Ο νικητής θα έχει άπειρα ψυχολογικά προβλήματα, συμπτωματα μετα τραυματικού στρες, κατάθλιψη, ψυχαναγκασμούς και φυσικά δεν θα εμπιστευθεί ποτέ ανθρώπους.Το τέλος ειναι τέλος ζωής και θα έπρεπε να τον δείχνει να αυτοκτονεί, όχι να θυμώνει απλά με τους ιθύνοντες του παιχνιδιού. Ο θάνατος απαιτεί σοβαρότητα για να μεταβολιστεί απο την ανθρώπινη ψυχή και δεν χωράει με παιχνιώδη τρόπο σε κανενός την παιδική ψυχή.
 
ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ. ΑΝ ΣΚΟΤΩΘΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ;
 
Πηγή: Χριστινα Μπογιατζή
ΨΥχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Λογοπαθολόγος
Υπ. Διδακτωρ ΕΚΠΑ
Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.