Ψυχολογική αποδέσμευση από την οικογένεια - Ένας δύσκολος αλλά απαραίτητος στόχος

Ψυχολογική αποδέσμευση από την οικογένεια - Ένας δύσκολος αλλά απαραίτητος στόχος

Η αυτονόμηση από τη γονεϊκή οικογένεια ξεκινά στην εφηβεία και ολοκληρώνεται στην ενηλικίωση. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει τόσο συναισθηματικές όσο και πρακτικές διαστάσεις. Σε συναισθηματικό επίπεδο, η αυτονόμηση από την οικογένεια σημαίνει την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης ταυτότητας και της ικανότητας να παίρνει κανείς τις δικές του αποφάσεις. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, καθώς συχνά οι γονείς έχουν μεγάλη επιρροή στις ζωές των παιδιών τους.

Σε πρακτικό επίπεδο, η αυτονόμηση από την οικογένεια σημαίνει την οικονομική ανεξαρτησία και την ύπαρξη ενός δικού του χώρου διαβίωσης. Αυτό μπορεί να απαιτήσει σπουδές, εργασία ή/και μετακόμιση σε άλλη πόλη. Η διαδικασία της αυτονόμησης μπορεί να δυσκολέψει από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Προσωπικές δυσκολίες ή/και συναισθηματική ανασφάλεια του ατόμου
  • Πολύ παρεμβατικοί γονείς
  • Συγκρούσεις με τις γονεϊκές αρχές και αξίες

Η ψυχολογική αποδέσμευση από την οικογένεια είναι μια σημαντική διαδικασία για την ανάπτυξη του ατόμου ως ενήλικα. Χωρίς αυτήν, το άτομο μπορεί να δυσκολευτεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις, να αναπτύξει μια υγιή σχέση με τους γονείς του και να δημιουργήσει μια δική του οικογένεια. Η ψυχολογική αποδέσμευση συντελείται συνήθως μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης των γονεϊκών αρχών και αξιών. Το άτομο πρέπει να αποφασίσει ποια από αυτά θα υιοθετήσει και ποια θα απορρίψει, προκειμένου να διαμορφώσει μια δική του κοσμοθεωρία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη και να απαιτήσει χρόνο. Η αυτονόμηση από την οικογένεια είναι ένας στόχος που είναι σημαντικό να επιτευχθεί. Χωρίς αυτήν, το άτομο μπορεί να δυσκολευτεί να ζήσει μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.