Σοκαριστική απάτη | Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι εξαπατήθηκαν από δίκτυο ψεύτικων e-shop με έδρα την Κίνα

Σοκαριστική απάτη | Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι εξαπατήθηκαν από δίκτυο ψεύτικων e-shop με έδρα την Κίνα

Πάνω από 800.000 άτομα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φαίνεται να εξαπατήθηκαν, δίνοντας τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε ένα δίκτυο ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων με έδρα την Κίνα.

Αποκαλύψεις από διεθνή έρευνα των εφημερίδων Guardian, Die Zeit και Le Monde φέρνουν στο φως μια από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους της, με 76.000 ψεύτικα e-shop να έχουν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσιογράφων και ειδικών πληροφορικής, το δίκτυο αυτό είναι άψογα οργανωμένο, τεχνικά προηγμένο και συνεχώς εξελισσόμενο.

Οι απατεώνες δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα που διαθέτουν προϊόντα σε έκπτωση από γνωστές μάρκες όπως Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, με γλώσσες διαθέσιμες από αγγλικά έως γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά, μη προϊδεάζοντας τους χρήστες για την απάτη.

Παρότι τα e-shop δεν έχουν καμία σχέση με τις μάρκες που διαφημίζουν, και οι περισσότεροι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους δεν έλαβαν ποτέ τα προϊόντα που αγόρασαν, το δίκτυο φαίνεται να έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη στους απατεώνες.

Από το 2015, όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα ψεύτικα e-shop, έχουν διεκπεραιωθεί πάνω από 1 εκατομμύριο "παραγγελίες", με τους απατεώνες να εκτιμάται ότι προσπάθησαν να αποκομίσουν έως και 50 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι σήμερα, έχουν κλείσει πολλά από τα ψεύτικα e-shop, όμως περίπου 22.500 εξακολουθούν να λειτουργούν.

Εκτιμάται ότι 800.000 άτομα, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν δώσει τα στοιχεία τους στο δίκτυο, με 476.000 εξ αυτών να έχουν μοιραστεί στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένου του CVV. Επιπλέον, οι χρήστες έχουν δώσει ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου, email και ταχυδρομικές διευθύνσεις.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.